Clanuri familiale, bande criminale și afaceriști veroși prosperă în Gaza
0Pe fondul războiului declanșat de Israel împotriva Hamas, în Fâșia Gaza a înflorit o „economie de război” dominată de clanuri familiale, bande criminale și afaceriști veroși, dezvăluie săptămânalul britanic „The Economist“.
Și casele abandonate ale refugiaților și ajutoarele internaționale sunt jefuite de clanuri, care vând ulterior la prețuri exorbitante bunurile necesare populației. O altă afacere profitabilă pentru bandele palestiniene sunt și taxele de protecție percepute unor organizații umanitare.
Numeroși palestinieni strămutați spun că locuințele lor din nord au fost jefuite în timp ce căutau adăpost în sudul Gazei. Totul, de la televizoare și aparate de bucătărie până la mobilă, a fost luat de bandele palestiniene, despre care lucrătorii umanitari spun că sunt din ce în ce mai bine organizate în nord, chiar dacă armata israeliană pretinde că deține controlul deplin asupra zonei.
O mare parte din pradă este apoi pusă în vânzare în piețe improvizate, unde victimele jafurilor au reușit uneori să își răscumpere bunurile furate, inclusiv mobila. Aceste piețe de vechituri fac parte dintr-o economie de tip „patchwork” emergentă, în care clanurile, mafiile locale și oamenii de afaceri veroși își pot folosi cunoștințele și mușchii, în unele cazuri cu ajutorul legăturilor cu Israelul și Egiptul, pentru a umple un vid.
Clanurile familiale din Gaza au fost mult timp intermediari ai puterii. Acestea nu au dispărut niciodată sub conducerea Hamas, ai cărei lideri mai pricepuți au învățat să nu se certe cu familiile mai mari, preferând să opereze în tandem sau alături de acestea, mai degrabă decât în opoziție.
Israelul vrea să implice clanurile în administrarea civilă a Fâșiei Gaza
În ianuarie, informațiile potrivit cărora șefii de securitate ai Israelului se gândeau să folosească aceste clanuri familiale pentru a ajuta temporar la administrarea enclavei au atras critici internaționale pe scară largă. Totuși, deja începe să se întâmple. ONG-urile folosesc indirect serviciile celor mai mari familii din sudul Gazei pentru a proteja și a ajuta la distribuirea ajutoarelor oamenilor disperați de pe teritoriul unde nu domnește nicio lege sau autoritate.
Creșterea acestor familii este „o rețetă pentru conflicte interne”, spune Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea al-Azhar din Gaza (acum distrusă), care a fugit la Cairo. „Aceste clanuri mari vor încerca să monopolizeze și să dicteze viețile altor familii palestiniene”, avertizează el, menționând că unele familii mai consacrate au fost implicate în crime extrajudiciare în trecut.