Cine sunt victimele accidentului aviatic din Brazilia: opt dintre ele trăiau pentru a salva vieți

0
Publicat:

Bilanțul accidentului aviatic din Brazilia arată tot mai tragic. Printre cei 62 de morți în această tragedie se aflau și opt medici, majoritatea specializați pe oncologie, care salvau zi de zi vieți, însă și-au pierdut-o pe a lor, în drum spre o conferință care avea să îi ajute în carieră.

foto ultimele imagini din aer cu avionul care s-a prabușit în Brazilia
Cine sunt victimele tragediei aviatice din Brazilia FOTO Arhivă

Arianne Risso, una dintre victimele accidentului aviatic, lucra în fiecare zi pentru a-și ajuta pacienții să lupte împotriva cancerului. Acest lucru a fost cu atât mai dureros cu cât viața ei - împreună cu cea a altor șapte medici - s-a sfârșit brusc după ce un avion s-a prăbușit din cer în Brazilia, transmite apnews.com

Ea s-a urcat la bordul zborului nefast vineri în orașul Cascavel, în statul Parana, cu destinația aeroportul internațional Guarulhos din Sao Paulo. Avionul s-a prăbușit în orașul Vinhedo, iar imaginile cu turbopropulsorul bimotor ATR 72 care se prăbușește în timp ce se rotește în plan plat au îngrozit oamenii din întreaga Brazilie.

Avionul s-a izbit de curtea din spate a unei case dintr-o comunitate închisă și s-a transformat într-o epavă în flăcări. Toate cele 62 de persoane aflate la bord au fost ucise, printre care și cei opt medici, potrivit unei declarații a Consiliului Medical din Parana. Risso și cel puțin un coleg se îndreptau către o conferință de oncologie pentru a-și aprofunda cunoștințele despre o boală care ucide zeci de mii de brazilieni în fiecare an.

„Erau oameni obișnuiți să salveze vieți, iar acum le-au pierdut pe ale lor în circumstanțe atât de tragice”, a declarat vineri guvernatorul din Parana, Ratinho Júnior, jurnaliștilor din Vinhedo, adăugând că avea prieteni în avionul condamnat. „Este o zi tristă”.

Verișoara lui Risso, Stephany Albuquerque, și-a amintit într-un interviu telefonic că cele două se jucau adesea împreună când ea era tânără. Chiar și atunci, Risso dorea să devină medic și, pe măsură ce a crescut, s-a dedicat atât de mult studiilor încât rareori ieșea în oraș. Medicina a fost chemarea ei.

Arianne a tratat oameni care erau bolnavi în fază terminală într-un moment al vieții lor în care se chinuiau. Dar Arianne era întotdeauna disponibilă și făcea totul cu multă dragoste”, a declarat Albuquerque pentru The Associated Press prin telefon din Florida, unde locuiește acum. „Nu era genul de doctor care să spună pacientului: «Aceasta este boala ta, ia asta». Nu, Arianne avea grijă de oameni. ... Ea le dădea pacienților numărul ei personal de telefon”.

Risso, 34 de ani, zbura împreună cu colega sa Mariana Belim, 31 de ani. Cele două fuseseră în rezidențiat la spitalul oncologic din Cascavel, iar un comunicat al instituției le-a lăudat pentru conștiinciozitatea, grija și respectul cu care își tratau pacienții.

Nu este de mirare că laudele pentru amândoi ajungeau adesea la noi. Dragostea lor pentru profesie era foarte clară”, a declarat conducerea spitalului.

Willian Rodrigo Feistler, un medic generalist care a crescut în Cascavel, cunoștea șase persoane care au murit în accident și era deosebit de apropiat de Belim, cu care a studiat și a păstrat o prietenie de 15 ani.

„Mariana era senină, cu un temperament melancolic, dar foarte inteligentă, empatică și devotată profesiei sale”, a declarat Feistler prin telefon din Cascavel. „Și-a dedicat o mare parte din viață studiilor și formării medicale. Se specializase deja în medicină clinică și își finaliza specializarea în oncologie clinică”.

José Roberto Leonel Ferreira, un medic recent pensionat care a murit, de asemenea, în accidentul violent, a fost unul dintre profesorii lui Feistler în timpul studiilor sale universitare. Acesta avea o clinică de radiologie în Cascavel.

Am analizat cazuri cu el în mai multe ocazii. Era o persoană receptivă care îi ajuta pe ceilalți medici în discutarea cazurilor pentru a ajunge la un diagnostic”, a declarat Feistler.

Lumea medicală din Brazilia, în doliu

Consiliul Federal de Medicină din Brazilia a declarat că pierderea medicilor a îndoliat lumea medicală din Brazilia și și-a exprimat solidaritatea față de prietenii și rudele victimelor. Aceștia se aventurau din Cascavel în căutarea de cunoștințe pentru a-și trata mai bine pacienții, se arată în declarația sa.

Pentru moment, există mai multe întrebări decât răspunsuri cu privire la accident. Metsul, una dintre cele mai respectate companii braziliene de meteorologie, a declarat vineri că au existat rapoarte de givraj sever în statul Sao Paulo în jurul orei accidentului. Mass-media locală a citat experți care au indicat acest lucru drept o cauză potențială, deși alții au avertizat să nu se tragă concluzii pripite.

Ambele „cutii negre” ale avionului - una cu datele de zbor și cealaltă cu înregistrările audio din cabina piloților - au fost recuperate. Centrul forțelor aeriene pentru investigarea și prevenirea accidentelor aeriene a început să le analizeze la laboratorul său din capitala țării, Brasilia. Ministrul Aeroporturilor, Silvio Costa Filho, a declarat că centrul a deschis, de asemenea, o anchetă penală. Compania aeriană Voepass și producătorul franco-italian ATR sprijină investigațiile, au precizat aceștia în declarații. 

„Nu a fost Dumnezeu cel care mi-a luat fiica; nu a fost Dumnezeu, pentru că a ales-o pentru a salva vieți”, a declarat duminică reporterilor Fatima Albuquerque, mama lui Risso. Ea a spus că a dat vina pentru accident pe capitaliștii avizi de profit și pe neglijența autorităților.

Stephany Albuquerque și-a reluat indignarea.

Sper doar că procurorii vor investiga, a spus ea. „Sper să se facă dreptate, pentru că măcar atât merită vărul meu și celelalte 61 de persoane”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite