China elimină gratuitatea din învăţământul superior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ cinci milioane de chinezi urmează studiile superioare în universităţile de stat din ţară. Aceste cursuri care erau gratuite până acum urmează să coste între 1.000 şi 2.000 de euro pe an.

Studenţii urmează să fie taxaţi de la începutul lui 2014, potrivit unei decizii a consiliului de afaceri din China, citat de „Le Figaro“.

Conform noilor reguli stabilite, taxele de şcolarizare nu vor depăşi 8.000 de yuani  pe an pentru programele de studii la nivel de licenţă şi de masterat, ajungând la 10.000 de yuani pe an (n.r. : 1.200 de euro) în cazul studiilor doctorale.   

Până la momentul actual, studenţii care învăţau la universităţi de stat aveau dreptul la o scutire de taxe. Această politică a fost introdusă în 2006, când ministrul de atunci al Educaţiei a decis să existe câteva instituţii de învăţământ superior care să le impună studenţilor plata unor taxe. Această măsură va fi acum extinsă la nivelul întregii ţări.

Statul va acorda totuşi unele subvenţii asistenţilor universitari, profesorilor sau studenţilor merituoşi. Aceste decizii fac parte dintr-o strategie mai amplă care vizează îmbunătăţirea calităţii învăţământului superior în China.

În 2011, aproximativ cinci milioane de chinezi au urmat cursuri în învăţământul superior, potrivit publicaţiei „The Economist“. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, numărul instituţiilor de învăţământ superior s-a  dublat în ultimul deceniu, de la 1.022 ajungând la 2.263.

Cu toate acestea, China are probleme în a le oferi copiilor care merg la şcoală condiţii propice. Şcolile din mediul rural sunt cele mai afectate, iar cei mai mulţi copii săraci nu ajung să beneficize de educaţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite