Celulă teroristă, suspectată de legături cu organizaţia Stat Islamic, anihilată în urma unei operaţiuni hispano-marocane

0
Publicat:

Poliţiile spaniolă şi marocană au destructurat o "celulă teroristă" suspectată de legături cu organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), în urma unei operaţiuni comune, au anunţat surse poliţiste, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Luptători din Statul Islamic FOTO Shutterstock
Luptători din Statul Islamic FOTO Shutterstock

Această operaţiune a dus la arestarea a nouă persoane în enclava spaniolă Melilla (nordul Marocului) şi a altor două în Nador, oraş apropiat de Melilla, precizează un comunicat al poliţiei marocane. Cei doi suspecţi arestaţi la Nador, de 34 şi 39 de ani, au fost plasaţi în custodia poliţiei.

Surse din Poliția spaniolă  au declarat pentru AFP că 10 persoane au fost arestate în enclava Melilla şi o alta în Grenada, în sudul Spaniei. Potrivit poliţiei marocane, percheziţii au permis confiscarea de "materiale informatice" sub forma de telefoane mobile, cartele SIM, a unui computer şi suporturi digitale.

Cum se făcea racolarea

Suspecţii făceau "apologia ideologiei extremiste prin difuzarea de discursuri şi conţinuturi digitale via aceste sisteme informatice sau prin comunicare directă, pentru a racola şi înrola persoane care să se ralieze organizaţiilor teroriste", potrivit aceleiaşi surse.

Presupusul lider al reţelei are legături cu o altă celulă destructurată în decembrie 2019 la periferia Madridului şi la Nador, în cadrul unei operaţiuni comune a poliţiştilor marocani şi spanioli, adaugă comunicatul. Maroc şi Spania şi-au reluat oficial cooperarea în domeniul securităţii în aprilie anul trecut, după ce au pus capăt diferendului lor asupra Saharei occidentale.

Poliţia marocană susţine că, începând din 2002, a destructurat peste 2000 de celule jihadiste şi a arestat mai mult de 3500 de persoane în cadrul dosarelor legate de "terorism". 

Și-a îndemnat susținătorii să profite de războiul din Ucraina

În luna aprilie, Statul Islamic și-a îndemnat susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa.

Organizaţia Statul Islamic (SI) ameninţă să ”răzbune” moartea fostului său lider şi și-a îndeamnat susţinătorii să profite de Războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa, relatează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat la 3 februarie eliminarea fostului lider SI Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, care s-a sinucis, detonându-se, în cursul unei operaţiuni a Forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor.

Atât moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, cât şi a purtătorului de cuvânt al organizaţiei teroriste, au fost confirmate de SI la 10 martie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite