Celebrităţi implicate în scandalul Panama Papers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrităţi implicate în scandalul Panama Papers. Peste o sută de instituţii de presă au lansat duminică o serie de dezvăluiri de amploare despre lumea opacă a paradisurilor fiscale şi despre cei care profită de ea. Lideri politici, sportivi, oficiali de rang înalt, celebrităţi, oameni de afaceri şi mii de anonimi sunt implicaţi în acest scandal care, potrivit „Le Monde“, prezintă „o hartă foarte precisă a problemelor subterane“.

Aproximativ 11,5 milioane de documente aparţinând Mossack Fonseca arată cum lideri politici, sportivi şi personalităţi şi-au ascuns averile şi au încălcat legea cu ajutorul acestei case de avocatură din Panama, unul dintre primii cinci creatori la nivel mondial de societăţi paravan, cu filiale în aproximativ 40 de ţări.

Celebrităţi implicate în scandalul scandalul Panama Papers. 12 şefi de stat şi de guvern

Numele a douăsprezece şefi de stat şi de guvern sunt menţionate în scurgerea de documente de la casa de avocatură Mossack Fonseca, scrie „Le Monde“, una dintre publicaţiile care au acces la cele 11,5 milioane de documente analizate de 378 de jurnalişti din 77 de ţări.

Apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin ar fi ascuns în paradisuri fiscale aproximativ 2 miliarde de dolari prin intermediul unor societăţi paravan deschise de Mossack Fonseca. Un rol cheie în aceste operaţiuni l-a avut violoncelistul Serghei Roldughin, un prieten din copilărie al preşedintelui rus şi naşul uneia dintre fiicele acestuia. Alţi lideri mondiali care ar fi beneficiat direct sau indirect de serviciile casei de avocatură din Panama sunt regele Marocului Mohammed al VI-lea, regele saudit Salman, premierul islandez Sigmundur David Gunlaugsson, premierul britanic David Cameron, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, preşedintele sirian Bashar al-Assad, preşedinta Braziliei Dilma Rousseff şi predecesorul ei Lula, preşedintele argentinian Mauricio Macri, şeful statului Zimbabwe Robert Mugabe etc. Fostul lider egiptean Hosni Mubarak şi fostul dictator libian Muammar Kadhafi apar şi ei citaţi în scandalul Panama Papers.

Celebrităţi implicate în scandalul Panama Papers. Lionel Messi şi Michel Platini, greii din fotbal

Scandalul Panama Papers îi pun într-o lumină nefavorabilă pe mai mulţi dintre şefii UEFA şi FIFA, dar şi pe fotbalistul Lionel Messi.

Potrivit cotidianului spaniol AS, starul echipei FC Barcelona şi tatăl său au deschis în Panama, în iunie 2013, prin intermediul Mossack Fonseca, firma cu numele Mega Star Enterprises. Firma a fost deschisă la numai o zi după ce fotbalistul a fost acuzat de fraudă fiscală în Spania, iar această dezvăluire ar putea să-i agraveze situaţia în procesul cu Fiscul spaniol.

Fostul fotbalist francez Michel Platini şi-a deschis în Panama firma Balney Enterprises, în 2007, an în care a fost ales preşedintele UEFA. În prezent, Michel Platini este suspendat din fotbal pentru o perioadă de şase ani, fiind acuzat că ar fi primit în 2011, din partea lui Joseph Blatter, 1,8 milioane euro, o sumă care reprezenta contravaloarea activităţii de consiliere din perioada 1999-2002, fără un contract scris. De la FIFA, pe lista dezvăluirilor Panama Papers se află fostul vicepreşedinte Eugenio Figueredo, fostul secretar general Jerome Valcke, dar şi unul dintre membrii Comisiei de Etică, Juan Pedro Damiani.

Celebrităţi implicate în scandalul Panama Papers. Jackie Chan şi Pedro Almodovar, greii din cinematografie

În afară de lideri politici, mai multe personalităţi din universul culturii şi showbizului, precum regizorul de film Pedro Almodovar şi fratele său, scenaristul şi producătorul de film Agustin Almodovar, actorul Jackie Chan şi regizorul de teatru Franco Dragone, sunt acuzate că ascund averi considerabile în paradisuri fiscale.

Admiratorii lui Pedro Almodovar nu şi-au ascuns dezamăgirea pe reţelele de socializare şi au mers până în punctul de a-l acuza pe cineastul spaniol de „trădare“, scrie News.ro. 

Prezenţa lui Jackie Chan în acest uriaş scandal de evaziune fiscală i-a suprins pe mulţi internauţi. Actorul chinez este acuzat că deţine cel puţin şase companii de tip offshore, în paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice.

Printre cei 732 de cetăţeni belgieni vizaţi de scandalul Panama Papers, numele regizorului de teatru Franco Dragone a fost primul ce a fost divulgat de cotidianul „Le Soir“. Mulţi dintre internauţii belgieni l-au criticat pe artist prin intermediul unor mesaje dure sau ironice. 

Celebrităţi implicate în scandalul Panama Papers. Cum se apără celebrităţile

Deşi recurgerea la societăţi offshore nu este ilegală în sine, mai multe personalităţi evocate în scandalul Panama Papers au încercat să se disculpe.

Lionel Messi a respins „acuzaţiile injurioase“ la adresa sa şi a dezminţit că ar fi comis vreo evaziune fiscală, afirmând că societatea panameză creată de foşti consilieri fiscali ai familiei sale nu avea niciodată fonduri.

La Moscova, replica a fost usturătoare, vizând direct SUA: ancheta ar fi fost desfăşurată în special de „foşti angajaţi ai Departamentului de stat, ai CIA şi ai serviciilor secrete“ şi este plină de „invenţii“ cu scopul „de a destabiliza“ Rusia, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În Ucraina, fără a nega existenţa unor conturi în Insulele Virgine Britanice, preşedintele Petro Poroşenko a dat asigurări că el a respectat litera legii cu stricteţe.

În Argentina, preşedintele Mauricio Macri, citat ca director al unei întreprinderi înregistrate în Bahamas, a negat şi el orice neregulă, subliniind că societatea respectivă „şi-a încetat existenţa în 2008 pentru că investiţia nu s-a făcut“.

Vizată de asemenea pentru bunuri imobiliare la Londra, administrate prin casa de avocatură din Panama, familia premierului pakistanez Nawaz Sharif a respins orice ilegalitate, notează Agerpres.

Celebrităţi implicate în scandalul Panama Papers. Anchetă junalistică de amploare

Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) a publicat, duminică, un număr impresionant de documente privind averile ascunse în paradisurile fiscale de mii de persoane şi organizaţii, printre care figurează foşti sau actuali lideri politici, personalităţi din diferite domenii şi chiar grupări infracţionale.

Aceste dezvăluiri, grupate sub numele de Panama Papers, sunt rezultatul unei investigaţii desfăşurate timp de un an de 378 de jurnalişti din 77 de ţări. Ei au analizat 11,5 milioane de documente de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca.

Documentele, transmise iniţial cotidianului german „Sueddeutsche Zeitung“ de către o sursă anonimă, au permis analiza în detaliu a aproape 214.500 de entităţi create de casa de avocatură în perioada 1977-2015, în 20 de paradisuri fiscale, pentru clienţi din peste 200 de ţări. Deşi documentele scot la lumină scheme financiare complexe, în favoarea elitelor mondiale, nu înseamnă, neapărat, că sunt şi ilegale.

Conform legislaţiilor naţionale şi înţelegerilor internaţionale, firme precum Mossack Fonseca care ajută la crearea de companii şi conturi bancare ar trebui să acorde o mare atenţie clienţilor care pot fi implicaţi în spălare de bani, evaziune fiscală sau alte ilegalităţi. De asemenea, ar trebui să acorde o atenţie sporită „persoanelor expuse politic“ („PEP“) - oficiali guvernamentali, rudele şi asociaţii lor.

În multe cazuri, Mossack Fonseca pare să nu realizeze cine sunt de fapt clienţii lor. Un audit intern din 2015 a constatat că aceştia cunoşteau identitatea proprietarilor reali doar pentru 204 companii din cele 14.086 pe care le-au înregistrat în Seychelles, un paradis fiscal din Oceanul Indian.

Sistemul offshore se bazează pe o industrie ce înglobează bancheri, avocaţi, contabili şi alţi intermediari care lucrează împreună pentru a proteja secretele clienţilor lor. Aceşti experţi utilizează companii anonime, trusturi şi alte entităţi paravan pentru a crea structuri complexe care pot fi utilizate pentru a ascunde originile banilor negri. 

Potrivit Mossack Fonseca, publicarea acestor documente constituie o „crimă“ şi un „atac“ împotriva statului panamez. Guvernul acestei ţări a asigurat că va „coopera viguros“ cu justiţia în cazul deschiderii unei proceduri judiciare.

Mai multe ONG-uri anticorupţie au lansat un apel la interzicerea pur şi simplu a societăţilor fantomă anonime, Transparency International susţinând că acestea reprezintă „latura obscură a sistemului financiar mondial“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite