Cele mai mari moschei din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari moschei din lume. Peste patru milioane de oameni se pot ruga în moscheea Masjid al-Haram de la Mecca. FOTO islamicmosque.com
Cele mai mari moschei din lume. Peste patru milioane de oameni se pot ruga în moscheea Masjid al-Haram de la Mecca. FOTO islamicmosque.com

La începutul acestei luni, comunitatea musulmană din România a anunţat că la Bucureşti se va construi cea mai mare moschee din România, pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi. Într-o perioadă în care islamul este tot mai des asociat cu jihadism şi fundamentalism - liderii musulmani fac eforturi pentru a explica adevăratele principii ale religiei musulmane, promovând cele mai mari moschei din lume drept oaze de linişte şi regăsire spirituală.

1. Cele mai mari moschei din lume: Masjid al-Haram de la Mecca

Masjid al-Haram foto via wikipedia

Cele mai mari moschei din lume: Masjid al-Haram din Mecca, Arabia Saudită. FOTO via Wikipedia

Cu o suprafaţă de peste 400.000 de metri pătraţi şi o capacitate de patru milioane de oameni, moscheea Masjid al-Haram din Mecca, Arabia Saudită, ocupă primul loc între cele mai mari moschei din lume. Situată în capitala mondială a islamului, moscheea înconjoară practic Kabaa, cel mai sfânt loc pământesc al musulmanilor, considerat „Casa Domnului”. Spre Kaaba îşi întorc faţa musulmanii, indiferent de colţul de lume în care se află, atunci când se roagă. 

2. Cele mai mari moschei din lume: Moscheea Profetului de la Medina

Cele mai mari moschei din lume: Moscheea Profetului de la Medina este numită şi „Oraşul Luminat”. FOTO via Wikipedia

moscheea profetului medina foto wikipedia

Mecca rămâne capitala islamului, însă Medina este oaza în care învăţăturile Profetului Mohammed au fost puse prima dată în aplicare. Moscheea Al-Masjid al-Nabawi ocupă al doilea loc între cele mai mari moschei din lume, cu o suprafaţă de peste 400.000 de metri pătraţi şi o capacitate de 900.000 de oameni. 

3. Cele mai mari moschei din lume: Moscheea Imam Reza din Iran 

mocheea reza foto via wikipedia

Cele mai mari moschei din lume: Moscheea Imamului Reza. FOTO via Wikipedia

Cu o capacitate de 1,5 milioane de oameni şi o suprafaţă de aproape 600.000 de metri pătraţi, moscheea include şi mausoleul imamului Reza al şiiţilor. Este cea mai mare moschee din lume după suprafaţă şi a doua după capacitate, însă toate clasamentele clericilor musulmani o plasează pe al treilea loc între cele mai mari moschei din lume, cele două locuri sfinte - Mecca şi Medina - având prioritate. 

4. Cele mai mari moschei din lume: Moscheea Al Abbas din Irak

moscheea al abbas foto via wikipedia

Cele mai mari moschei din lume: Moscheea Al Abbas. FOTO via Wikipedia

Peste un milion de oameni se pot ruga în cei aproape 400.000 de metri pătraţi ai moscheii Al Abbas din Karbala. Geamia ocupă al patrulea loc între cele mai mari moschei din lume. 

5. Cele mai mari moschei din lume: Moscheea Imam Ali de la Najaf

moscheea ali foto via wikipedia

Moscheea dedicată lui Ali, ginerele şi adeptul preferat al Profetul Mohammed, este considerată al treilea loc sfânt ca importanţă al islamului. Aici, în moscheea din oraşul irakian Najaf, este îngropat Ali, primul imam al confesiunii şiite şi al patrulea calif al musulmanilor. Cu o suprafaţă de peste 300.000 de metri pătraţi şi o capacitate de aproximativ 800.000 de oameni, Moscheea lui Ali este a treia între cele mai mari moschei din lume. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite