Cel puţin 41 de morţi în urma atentatului sinucigaş de la moscheea din Kandahar. Gruparea Stat islamic a revendicat exploziile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac moschee Afganistan FOTO Arhivă
Atac moschee Afganistan FOTO Arhivă

Gruparea Stat islamic - Khorasan (EI-K) a revendicat atentatul-sinucigaş care a provocat cel puţin 41 de morţi în timpul unei rugăciuni de vineri în moscheea şiită din Kandahar, în sudul Afganistanului, fief al talibanilor, potrivit AFP.

Potrivit martorilor, mai multe explozii au lovit moscheea Fatemieh, în centrul Kandaharului, al doilea cel mai mare oraş din ţară, în momentul rugăciunii săptămânale.               

"Ne pregăteam de rugăciune când am auzit împuşcături. Două persoane au intrat în moschee şi au tras în gardienii care au ripostat. Unul dintre ei s-a detonat în moschee, apoi alţi doi", a declarat, pentru AFP, Sayed Rohullah, angajat al securităţii în moschee, precizând că un al treilea kamikaze a fost în exteriorul edificiului. 

Într-un comunicat publicat pe posturile Telegram ale organizaţiei jihadiste, aceasta afirmă că doi kamikaze au condus atacurile distincte în interiorul moscheei şiite. "Primul kamikaze a explodat pe un culoar al moscheei, în timp ce al doilea în centru", se arată în comunicat. 

Este vorba despre primul atac al SI-K. Acesta vine la o săptămână după un alt atentat-sinucigaş contra unei moschei şiite, în Kunduz (nord-est), de asemenea revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic. 

Şeful poliţiei talibane în Kandahar, Maulvi Mehmood, a condamnat ferm atacul într-o conferinţă de presă şi a asigurat că "toate serviciile de securitate" caută "persoanele implicate pentru a le pedepsi"

"Potrivit informaţiilor primite din spitalele noastre,  41 de persoane au fost ucise şi în jur de 70 rănite", a indicat Hafiz Abdulhai Abbas, responsabil al Sănătăţii în Kandahar. 

Washingtonul a condamnat atacul prin vocea purtătorului de cuvânt Ned Price şi a reiterat apelul său către "talibani să respecte angajamentul pe care şi l-au luat în lupta contra terorismului". 

De la revenirea la putere în 15 august, talibanii se confruntă cu un val de atentate sângeroase conduse de SI.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite