Cel mai fericit om din lume este un cercetător francez devenit călugăr tibetan
0În timp ce zâmbeşte cu seninătate, îmbrăcat în roba lui vişinie care se unduieşte uşor în vânt, este uşor de observat de ce oamenii de ştiinţă l-au declarat pe călugarul tibetan Matthieu Ricard cel mai fericit om din lume.
Specialist în genetică şi apropiat al lui Dalai Lama, francezul Matthieu Ricard şi-a abandonat vechiul mod de viaţă pentru a deveni călugar tibetan într-o mănăstire din Himalaya. Acesta a fost motivat de convingerea sa puternică potrivit căreia oricine poate fi fericit dacă îşi antrenează creierul. „Este un domeniu interesant de cercetare deoarece arată că meditaţia nu reprezintă doar o stare de fericire pentru că stai lângă un copac, dar iţi schimbă complet creierul şi, prin urmare, te schimbă pe tine ca fiinţă”, a spus francezul citat de AFP.
Neurologul Richard Davidson, de la Universitatea din Wisconsin (SUA), i-a conectat la craniul lui Ricard 256 de senzori, cu scopul de a cerceta activitatea cerebrală în timpul meditaţiei. Scanarea creierului a arătat că atunci când compasiunea devine centrul meditaţiei, creierul lui Ricard produce un nivel de raze gama, asociate constiinţei, atenţiei, învăţării si memorării, „fenomen neînregistrat vreodată în literatura de specialitate”.
Cercetările au arătat o activitate crescută în activitatea cortexului prefontal stâng, spre deosebire de cel drept, fapt ce indică o capacitate mărită de a simţi starea de fericire şi o predispoziţie redusă la nefericire.
De 12 ani de când studiază efectele pe termen lung şi scurt ale antrenării minţii asupra atenţiei, asupra compasiunii şi asupra echilibrului emoţional, neurologul Richard Davidson a observat câteva rezultate remarcabile. De o stare psihică foarte bună se bucură nu doar cei care practică meditaţia de mult timp, ci şi cei care, trăind în societatea modernă, meditează aproximativ 20 de minute pe zi, pe o perioadă mai mare de trei săptămâni.
Călugărul Matthieu Ricard (foto stânga), în vârstă de 66 de ani, nu s-a aflat dintotdeauna pe calea spre iluminare. El a trăit la Paris înconjurat de o elită intelectuală, fiind fiul celebrului filosof francez Jean-Francois Revel şi al pictoriţei Yahne Le Toumelin.
A renunţat, însă, la toate acestea şi s-a mutat în India să studieze budismul în regiunea Darjeeling. 26 de ani mai târziu a lansat opera „Călugărul şi filosoful”, un dialog asupra sensului vieţii, pe care l-a scris împreună cu tatăl său.
„A fost sfârşitul vieţii mele liniştite deoarece cartea a fost un bestseller. Dintr-odată am fost integrat în lumea occidentală. Am purtat numeroase dialoguri cu cercetători şi totul a scăpat de sub control. M-am implicat în cercetarea stiinţifică şi ştiinţa meditaţiei.”
Ricard este unul dintre calugării de seamă din Mănăstirea Shechen din Kathmandu, împărţindu-şi activitatea între meditaţie, cercetare ştiinţifică şi însoţirea lui Dalai Lama în ţările francofone, dar şi la conferinţe ştiinţifice. De asemenea, el s-a adresat Forumului Economic Mondial pentru a vorbi despre criza financiară şi a le sugera liderilor mondiali să renunţe la lăcomie în favoarea „altruismului luminat”.
Matthieu Ricard a mai scris o carte numită „Fericirea: Un ghid pentru dezvoltarea celor mai importante abilităţi ale vieţii”. Câştigurile au fost donate către 110 proiecte umanitare prin care s-au construit şcoli pentru 21.000 de copii, iar 100.000 de bolnavi au primit îngrijiri medicale de care nu ar fi putut beneficia altfel.
Viziunea lui Matthieu Ricard este următoarea: „Să te străduieşti să cauţi, să investighezi. Iată marea dezvăluire a budismului - mecanismul fericirii şi suferinţei. Este o ştiinţă a minţii”.