Importanţa timpului petrecut cu tine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentele de unul singur îţi oferă timp pentru a recupera resurse departe de stresul de a fi în jurul altora FOTO: Shutterstock
Momentele de unul singur îţi oferă timp pentru a recupera resurse departe de stresul de a fi în jurul altora FOTO: Shutterstock

Poate suna somptuos, dar pentru unii dintre noi ideea unei întregi zile doar pentru noi dă naştere unui val de temeri.

Ce se întâmplă dacă prietenii noştri se distrează fără noi? Dacă timpul în singurătate reînvie amintiri triste? Dacă suntem tentaţi să devorăm întreaga cutie de îngheţată din frigider?

Singura modalitate este să te relaxezi (literalmente), iar YouBeauty.com ne oferă câteva modalităţi de a profita de o zi întreagă de singurătatea.

1. Reîncarcă-te

Momentele de unul singur îţi oferă timp pentru a recupera resurse departe de stresul de a fi în jurul altora. „Ideea de bază este că timpul petrecut singuri poate oferi oamenilor oportunitatea de a reseta abilitatea de autocontrol şi posibilitatea de a te reîncărca pentru cerinţele de zi cu zi. Un studiu realizat de Reed Larson şi Lee Meery de la Universitatea din Illinois răspunde la o serie de întrebări generale legate de bunăstarea oamenilor. Ei au descoperit că persoanele confortabile cu faptul de a fi singure au, în general, un nivel de depresie redus, puţine boli fizice şi o satisfacţie legată de viaţă mai mare.

2. Autoreglarea

Abilitatea nostră de a rezista ispitelor, de a face alegeri înţelepte şi de a ne controla comportamentul funcţionează ca un muşchi. Dacă este folosit excesiv, acesta se uzează. La sfârşitul unei zile obositoare apărarea noastră este scăzută, deoarece capacitatea  noastră de autoreglare este diminuată.

„Există dovezi foarte bune că toate cerinţele din timpul zilei epuizează resursele noastre de reglementare. Una dintre ele este interacţiunea cu alte persoane, în special cu cele cu care nu te înţelegi foarte bine“, susţine unul dintre cercetători.

3. Un sfârşit pentru anxietate

Dacă eviţi să fi singur cu scopul de nu te confrunta cu anumite gânduri, prelungeşti de fapt existenţa acestor sentimente enervante. Cea mai bună sugestie când te afli în aceste condiţii este de a experimenta emoţia şi apoi de a o lăsa să treacă. „Învaţă să trăieşti cu orice ar veni, fără să reacţionezi la ea. E o abilitate foarte importantă“, susţine David Sbarra, de la Universitatea din Arizona, SUA.

4. Permisiunea de a vegeta

Mulţi oameni simt nevoia de a sta ocupaţi chiar şi atunci când nu au nimic de făcut, în loc să aleagă să se „planteze“ în faţa unui televizor. Dacă eşti tipul de om care trebuie să facă în continuu ceva, atunci poţi alege să pictezi, să cânţi la un instrument sau să scotoceşti prin colecţii. „Să fi singur este o oportunitate de a te angaja într-o autoreflectare sau să cultivi atenţia. Fă-ţi timp să te gândeşti la ce merge bine, la ce vrei să faci şi ceea ce vrei să schimbi“, susţine Sbarra.

5. Gestionaţi poftele alimentare

Când poftele alimentare o iau razna realizează-ţi bilanţul real al foamei. Îţi este cu adevărat foame sau doar speri că alimentele vor amorţi senzaţia de disconfort?

6. Stabileşte un obiectiv

Dacă durata de timp petrecut doar cu tine însuţi te sperie, atunci setează-ţi o perioadă de regulă 15 minute în care să stai nemişcat. Vei fi surprins să vezi cât de repede trece timpul şi cât de încărcat cu energie te vei simţi după.

7. Meditaţia

Meditaţia şi exerciţiile de bază creează o atmosferă şi un spaţiu în care te simţi reîntinerit.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite