Cei şase palestinieni care au evadat dintr-o închisoare de maximă securitate din Israel sunt din nou după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiune a forţelor speciale israeliene în apropiere de Nazaret FOTO EPA-EFE
Operaţiune a forţelor speciale israeliene în apropiere de Nazaret FOTO EPA-EFE

Cei şase palestinieni care au evadat, în urmă cu aproape două săptămâni, dintr-o închisoare de maximă siguranţă din Israel sunt din nou în spatele gratiilor, ultimii doi fiind capturaţi în Cisiordania ocupată, relatează AFP.

La 6 septembrie, cei şase palestinieni - inclusiv un fost lider al unei grupări armate - au evadat din închisoare printr-un tunel săpat sub o chiuvetă, declanţând o vastă urmărire, într-un scenariu demn de filmul hollywoodian „Shawshank redemption”.

Calificaţi drept “eroi” de către palestinieni, evadaţii au devenit cei mai căutaţi oameni din Israel, care a folosit forţe armate şi drone pentru a-i găsi.

La câteva zile după această „Mare evadare”, cum a descris-o presa palestiniană, forţele israeliene au capturat la sfârşitul săptămânii trecute patru dintre evadaţi în regiunea Nazareth. Printre ei s-au numărat şi Mahmoud Abdullah Ardah, condamnat pe viaţă în 1996 şi considerat capul operaţiunii, şi Zakaria al-Zoubeidi, care a fost liderul Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa - aripa armată a Partidului Fattah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Duminică, armata i-a capturat şi pe ultimii doi evadaţi, Ayham Kamamji şi Mounadel Infeiat, membri ai Jihadului Islamic, în cadrul unei operaţiuni în Cisiordania.

Kamamji a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2006, pentru răpirea şi asasinarea unui israelian. Mounadel aştepta să fie condamnat, el fiind încarcerat pentru activităţile în cadrul Jihadului Islamic.

„Forţele de securitate au înconjurat clădirea în care se aflau teroriştii, care s-au predat fără să opună rezistenţă. Au fost arestaţi şi doi bărbaţi care i-au ajutat”, a precizat armata israeliană.

Evadarea celor şase aminteşte de fimul american al lui Frank Darabont „Shawshank redemption” (1994), în care doi bărbaţi, interpretaţi de către Tim Robbins şi Morgan Freeman, evadează din închisoare printr-un tunel pe care l-au săpat în ani de zile.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite