Se anunţă două reuniuni furtunoase ale liderilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniune a miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne europeni (JAI) prevăzută pentru marţi la Bruxelles şi summit-ul extraordinar al UE, de joi, consacrat  crizei migranţilor din Europa  se anunţă furtunoase.

În perspectiva Consiliului European, cancelarul german Angela Merkel le-a solicitat liderilor celorlalte state membre să îşi asume responsabilitatea comună pentru a soluţiona cea mai gravă criză a migraţiei de după Al Doilea Război Mondial. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, ieri, că se aşteaptă ca miniştrii de interne din UE să ajungă la un acord asupra unei scheme voluntare de redistribuire a 160.000 de migranţi, transmite Reuters. „Vor exista unele discuţii, dar în final va fi un acord privitor la relocarea a 160.000“' de migranţi, a afirmat Martin Schulz, într-o declaraţie pentru postul de radio public german. 

România respinge „cotele obligatorii“

O sursă din cadul preşedinţiei luxemburgheze Consiliului Uniunii Europene  a precizat că Ungaria va fi exclusă de pe lista statelor „beneficiare“ de pe urma repartizării a 120.000 de refugiaţi în Uniunea Europeană. De altfel, conform sursei, termenul „obligatoriu“, refuzat oficial de mai multe state membre din Est, nu va fi utilizat pentru desemnarea acestui mecanism în textul negociat în vederea reuniunii de astăzi a miniştrilor de interne din UE.

România va fi reprezentată de ministrul de Interne Gabriel Oprea, iar mandatul său va fi, după cum a declarat, săptămâna trecută preşedintele Klaus Iohannis, „asemănător“ cu cel de la precedentul Consiliu. Mandatul ministrului de Interne la Consiliul JAI de săptămâna trecută a fost acela că România nu acceptă cote obligatorii şi că îşi va respecta angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de refugiaţi, nu 6300, potrivit „cotei“ alocate de Comisia Europeană.

Tot astăzi, Croaţia îi va cere Greciei să înceteze trimiterea către restul Europei a imigranţilor sosiţi din Orientul Mijlociu, a afirmat luni ministrul croat de interne, Ranko Ostojic, citat de Reuters.„Afluxul de imigranţi din Grecia trebuie oprit. Voi cere aceasta la reuniunea a miniştrilor de interne din ţările Uniunii Europene“, a declarat Ostojic presei la centrul de primire Opatovac, în apropiere de oraşul Tovarnik (est).

Este absolut inacceptabil ca Grecia să-şi golească centrele de refugiaţi şi să-i trimită pe oameni către Croaţia, via Macedonia şi Serbia“, a mai spus ministrul croat. La rândul său, şeful Agenţiei europene de supraveghere a frontierelor Frontex, Fabrice Leggeri, va insista asupra necesităţii instaurării „în mod urgent“ a unei politici europene frontaliere „omogene“, cerând de asemenea Uniunii Europene „un sprijin uman“  mai consistent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite