Casă Albă susţine că regimul sirian nu dă "niciun semn" de respectare a angajamentului cu ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a apreciat luni, cu câteva ore înainte de expirarea unui termen limită, că "nu există niciun semn până în prezent" al faptului că regimul condus de preşedintele sirian, Bashar al-Assad, respectă angajamentele asumate în vederea unui acord de încetare a focului, transmite AFP.

"Comunitatea internaţională, printre care, desigur, şi Statele Unite, este unanimă în susţinerea misiunii emisarului Kofi Annan, menită să pună capăt violenţei şi să demareze procesul sirian spre democraţie. Termenul limită, după cum ştiţi, pentru ca sirienii să definitiveze retragerea armatei (din oraşe), este 10 aprilie", a reamintit purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney.

"Vom vedea, deci, ce se va întâmpla la 10 aprilie şi vom analiza estimările făcute lui Kofi Annan în legătură cu comportamentul regimului sirian. Condamnăm toate atacurile care au fost lansate şi violenţa brutală împotriva sirienilor", a adăugat Carney.

"Până în prezent, nu am văzut niciun semn că regimul Assad îşi respectă angajamentele, ceea ce este, bineînţeles, regretabil", a declarat el.

Planul de ieşire din criză, prezentat de fostul secretar general al ONU Kofi Annan, pe care Damascul l-a acceptat la 2 aprilie şi care a fost adoptat joi de Naţiunile Unite, prevede ca armata să se retragă din oraşe cel mai târziu marţi dimineaţă, pentru a permite încetarea totală a violenţelor în următoarele 48 de ore, relatează Agerpres.

Regimul sirian a cerut, în schimb, duminică, un angajament scris din partea opoziţiei că pune capăt oricăror forme de violenţă înainte de a trece la retragerea trupelor guvernamentale.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite