Care este următorul pas pe care îl va face Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta a fost lansată cu succes miercuri FOTO Reuters
Racheta a fost lansată cu succes miercuri FOTO Reuters

După ce a iscat controverse pe întreg mapamondul odată cu lansarea unui satelit pe orbită, următorul pas pe care îl va face Coreea de Nord este un test nuclear. Statul asiatic încearcă să-şi negocieze susţinerea financiară din partea SUA ameninţând cu dezvoltarea programului său nuclear.

Pentru Coreea de Nord şi noul său lider Kim Jong-un, costurile unui program nuclear – estimate de guvernul de la Seul  la aproape 3,2 miliarde de dolari – nu intră în calcul, în condiţiile ţara nu poate furniza populaţiei nici măcar necesităţi de bază precum mâncare şi energie.

„Coreea de Nord va insista că orice sancţiune este nedreaptă, iar dacă sancţiunile vor fi înăsprite, există o mare posibilitate ca nord-coreenii să efectueze un test nuclear”, opinează Baek Seung-joo de la Institutul corean a analizelor de apărare, citat de Reuters.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să discute felul în care va reacţiona la recenta provocare lansată de Coreea de Nord, mai ales că ţara asiatică a încălcat două rezoluţii, din 2006 şi 2009, care interziceau Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Însă cei din Consiliul de Securitate sunt convinşi că îl pot face să se răzgândească pe liderul nord-coreean, pentru ca acesta să nu mai întreprindă teste balistice sau nucleare.

Încă din august, nord-coreenii ştiau cum vor reacţiona americanii dacă îndrăznesc să lanseze o rachetă. „Este adevărat că sateliţii şi rachetele cu focus folosesc tehnologie asemănătoare”, notează ministerul de Externe al Coreei de Nord. „SUA au văzut satelitul nostrum drept o rachetă cu rază de acţiune lungă care ar putea lovi America într-o zi, deoarece consideră Coreea de Nord un duşman”, mai declară oficialii de la Phenian.

„Speră ca, în sfârşit, SUA să dea piept cu cruda realitate şi să înceapă negocierile privind oprirea programelor lor nucleare şi balistice”, a declarat un expert de la Universitatea Kookmin din Seul. „SUA vor trebui să plătească, vor trebui să ofere ajutor generous, drept răsplată pentru bunăvoinţa nord-coreenilor de a opri o perioadă (n.r. – programul lor nuclear)”, a mai spus acesta.

Potrivit unor imagini surprinse din satelit, Coreea de Nord a reconstruit un vechi drum care duce spre zona de testare nuclear, situată în munţii din nord-estul ţării. Una dintre intrările zonei  este funcţională, după ce nord-coreeni au dat la o parte zăpada şi noroiul care o acopereau.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite