C&A avea forţă de muncă în fabrica din Bangladesh în care 121 de oameni au murit carbonizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini din interiorul fabricii în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane din cauza unui incendiu FOTO Reuters
Imagini din interiorul fabricii în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane din cauza unui incendiu FOTO Reuters

Ancheta deschisă în cazul incendiului izbucnit la o fabrică de textile din Bangladesh, în urma căruia peste 100 de muncitori şi-au pierdut viaţa, a descoperit printre rămăşiţele carbonizate  etichele unor branduri importante la nivel global, ceea ce demonstrează că mai multe companii cunoscute aveau forţă de muncă acolo. Cercetările încearcă să descopere dacă cel mai mare dezastru industrial din istoria modernă a ţării putea fi prevenit.

În fabrica din apropierea capitalei Dacca erau confecţionate haine pentru mai mulţi retaileri cunoscuţi în lumea întreagă, de la gigantul supermarket din Statele Unite ale Americii Wal-Mart, până la celebrul retailer european C&A şi la companiile de pe piaţa asiatică.

Aceasta este doar una dintre cele 4.500 de fabrici de confecţii din Bangladesh, pentru care lucrează nu mai puţin de 3,4 milioane de angajaţi, pe un salariu minim de aproximativ 43 de dolari pe lună.

Cei care militează pentru drepturile angajaţilor susţin că siguranţa acestora este pusă în pericol de complicatele procese de manufacturare a hainelor. Lanţurile de aprovizionare le distribuie la nivel mondial marilor branduri, care se bazează pe mâna de lucru ieftină pentru a scoate profit.

În anumite cazuri, marile companii nici măcar nu ştiu exact în ce fabrici au fost făcute hainele pe care le au în rafturi, ceea ce face imposibil pentru un brand să se asigure că standardele de siguranţă din fabrică au fost îndeplinite.

Grupurile care luptă pentru drepturile anagajaţilor susţin că proprietarii de fabrici precum cele din Bangladesh sunt rareori interesaţi să îmbunătăţească condiţiile de lucru pentru angajaţi, mai ales când contractele sunt încheiate pe termen scurt.

Incendiu la o fabrica de confectii din Dacca FOTO Reuters

Este, într-adevăr, o problemă globală pe care o avem cu lanţurile de aprovizionare. Marile branduri au renunţat să îşi mai ia responsabilitatea faţă de muncitorii care realizează produsele în astfel de fabrici”, a declarat, pentru CNN, Judy Gearhart, directorul executiv al Forumului Internaţional care militează pentru drepturile angajaţiilor.

Wal-Mart a declarat pentru CNN că un furnizor a subcontractat lucrarea la fabrica din Bangladesh, „fără autorizaţie şi cu încălcarea directă a politicilor companiei“. Reprezentanţii supermarketului au adăugat că au încheiat relaţia cu acest furnizor şi că vor „depune eforturi pentru a îmbunătăţi educaţia şi siguranţa în Bangladesh“.

C&A a anuntat că a plasat o comandă pentru 220.000 de pulovere la fabrica din Bangladesh, pentru prima dată, şi că a trimis un reprezentant acolo pentru a vedea cum poate compania să ajute victimele.

Compania Li&Fung din Hong Kong, care s-a folosit de forţa de muncă de acolo pentru a produce haine pentru alte mărci, a oferit compensaţii în valoare de 1.200 de dolari pentru familiile victimelor.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite