Canada, afectată de uraganul Fiona, apelează la militari pentru „curățenie”, după ce mai multe case au fost luate de ape în Provincia Noua Scoție

0
Publicat:

Trupele canadiene sunt trimise pentru a ajuta la recuperarea după distrugerile provocate de furtuna Fiona, care a măturat case, a smuls acoperișuri și a lăsat fără curent electric toate regiunile atlantice ale țării, relatează The Guardian. 

Foto AFP
Foto AFP

După ce s-a îndreptat spre nord din Caraibe ca un uragan, Fiona a ajuns la țărm înainte de zorii zilei de sâmbătă ca un ciclon post-tropical, lovind Nova Scotia, Insula Prince Edward, Newfoundland și Quebec cu vânturi cu putere de uragan, ploi abundente și valuri uriașe.

Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a declarat sâmbătă că trupele vor ajuta la îndepărtarea copacilor căzuți și a altor resturi, la refacerea legăturilor de transport și la orice altceva este necesar atât timp cât va fi nevoie. Ea nu a precizat câte trupe vor fi desfășurate.

Uraganul Fiona este responsabil pentru cel puțin cinci decese în Caraibe. În schimb, în Canada nu a fost confirmată nicio victimă și nicio persoană rănită grav. Poliția a declarat că o femeie care ar fi putut fi luată de valuri a fost dată dispărută în orașul Channel-Port Aux Basques, pe coasta sudică a Newfoundland.

Valuri violente au lovit Port Aux Basques și structuri întregi au fost „aruncate” în mare

„Văd case în ocean, văd dărâmături plutind peste tot - este o distrugere completă și totală”, a declarat René J. Roy, redactor-șef la Wreckhouse Press și locuitor al orașului, într-un interviu telefonic. „Există un apartament care a dispărut”.

Roy a estimat că între opt și 12 case și clădiri au fost luate de ape și aruncate în mare. „Este destul de înspăimântător”. 

Poliția regală canadiană a declarat că orașul de 4.000 de persoane se află în stare de urgență din cauza multiplelor incendii electrice și a inundațiilor rezidențiale.

Pe măsură ce amploarea pagubelor a devenit evidentă, premierul Justin Trudeau și-a anulat călătoria în Japonia pentru funeraliile fostului premier asasinat Shinzo Abe.

„Vedem imagini devastatoare venind din Port aux Basques”, a declarat Trudeau. „PEI [Insula Prince Edward] a suferit pagube provocate de furtună așa cum nu au mai văzut niciodată. Cape Breton este și el lovit puternic.

Sunt oameni care își văd casele distruse, oameni care sunt foarte îngrijorați - vom fi acolo pentru voi”.

Oficialii provinciali au declarat că mai multe clădiri de apartamente au suferit pagube semnificative.

Mai mult de 415.000 de clienți ai Nova Scotia Power - aproximativ 80% din provincia cu aproape 1 milion de locuitori - au fost sâmbătă afectați de pene de curent. 

Mai mult de 82.000 de clienți din provincia Insula Prințului Edward, aproximativ 95%, au rămas, de asemenea, fără curent, în timp ce NB Power din New Brunswick a raportat că 44.329 de persoane au rămas fără electricitate.

Centrul canadian pentru uragane a transmis pe Twitter că Fiona a avut cea mai mică presiune înregistrată vreodată pentru o furtună care atinge pământul în Canada. Meteorologii au avertizat că ar putea fi una dintre cele mai puternice furtuni care va lovi țara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite