Boko Haram intră în Camerun: 80 de oameni răpiţi, trei descoperiţi ucişi
0
Gruparea teroristă Boko Haram a răpit 80 de persoane din nordul Camerunului, anunţă oficialii. Atacul vine pe fondul implicării armate a Ciadului, statul trimiţând trupe în Camerun pentru a-i ajuta în lupta împotriva militanţilor extremişti.
Atacul Boko Haram din Camerun a avut loc în satele Mabass şi Makxy, din divizia Mayo-Tsanaga a regiunii nordice, duminică dimineaţă, a declarat pentru CNN Saiid Abdulkarim, jurnalist local. Trei dintre cei 80 de oameni răpiţi au fost descoperiţi morţi, adaugă jurnalistul.
Între timp, mii de trupe din Ciad au sosit în Camerun pentru a se alătura soldaţilor în lupta împotriva Boko Haram. Guvernatorul regiunii nordice, Mijiyawa Bakary, a declarat pentru CNN că primul contingent de trupe din Ciad au sosit într-un convoi de peste 400 de vehicule, iar un al doilea val de soldaţi se aşteaptă să sosească cât mai curând.
Trupele din Ciad vin cu „zeci de tancuri, cu vehicule armate şi cu alte echipamente militare“, a declarat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Camerun, colonelul Didier Badjeck.
Vineri, Parlamentul din Ciad a votat unanim pentru ajutorul trimis în Camerun şi Nigeria, împotriva grupării teroriste Boko Haram. Această decizie a venit după ce preşedintele Camerunului, Paul Biya, a solicitat, foarte insistent, cooperare internaţională împotriva Boko Haram. Biya a spus diplomaţilor că Boko Haram este „o ameninţare globală“ şi a cerut „un răspuns global“. „Acesta ar trebui să fie răspunsul comunităţii internaţionale, inclusiv al Uniunii Africane şi al organizaţiilor noastre regionale“, a declarat preşedintele.
Rusia şi SUA se alătură luptei împotriva Boko Haram
Oficialii din Ciad au concluzionat că Boko Haram reprezintă un pericol şi pentru ţara lor. Preşedintele Ciad, Idriss Deby, spune că atacurile asupra Camerunului pot distruge economia Ciadului.
„Nu putem rămâne indiferenţi la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri. Din punct de vedere economic, Camerun este un punct de intrare şi de ieşire pentru Ciad“, a declarat Deby.
Deşi Ciad este prima ţară care se alătură luptei din Camerun, comunitate internaţională şi regională îşi exprimă îngrijorările. Vineri, ambasadorul Rusiei în Camerun, Nikolai Raţiborinski a declarat că ţara sa va oferi Camerunului arme moderne şi sofisticate. El a spus că echipamentele militare vor include artilerie grea, vehicule armate şi rachete.
Ambasadorul american, Stephen Hoza, a declarat că şi SUA vor ajuta la antrenarea soldaţilor camerunezi şi vor oferi echipamente militare.
În Nigeria, teroarea continuă
Boko Haram a făcut raiduri în Camerun, ultimul dintre el fiind o încercare a insurgenţilor de a prelua o bază militară cameruneză din Kolofata. Trupele din Camerun au ucis 143 de militanţi şi au pierdut un soldat de-al lor.
Pe 3 ianuarie, luptătorii Boko Haram au preluat controlul, pentru scurt timp, asupra unei baze militare din Achigashia, forţând soldaţii camerunezi să se retragă şi, pentru prima dată, să folosească raiduri aeriene împotriva insurgenţilor.
Atacul asupra dispozitivelor militare arată o schimbare majoră în operaţiunile Boko Haram din Camerun. Iniţial, ei treceau graniţa şi fie atacau pentru a fura mâncare, fie pentru a răpi persoane şi apoi a cere răscumpărare. Camerun a desfăşurat deja 7.000 de trupe în nordul îndepărtat, unde Boko Haram şi-a intensificat atacurile în ultimele şase luni.
Presa internaţională semnalează că „în Nigeria teroarea continuă“ şi că „este deja momentul ca întreaga comunitate internaţională să se implice în lupta contra gherilei islamiste Boko Haram din Nigeria, ale cărei atrocităţi se repetă de luni de zile. Boko Haram este responsabilă de una dintre cele mai mari persecuţii religioase înregistrare în acest secol. Faptul că o ţară atât de săracă cum este Ciadul s-a angajat să ajute Congo pentru a evita intrarea grupării islamiste ar trebui să pună pe gânduri guvernele occidentale: problema trebuie abordată cât mai curând“, noteză şi „El Pais“.