Gruparea teroristă Boko Haram foloseşte copiii răpiţi pentru atentate sinucigaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat asupra sporirii puterii Boko Haram în Nigeria, criticând faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat asupra sporirii puterii Boko Haram în Nigeria, criticând faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa

Trei atentate sinucigaşe comise în ultimele zile de fete cu vârsta de aproximativ zece ani sugerează că gruparea islamistă Boko Haram ar putea folosi copiii pe care îi răpeşte pentru a comite atacuri, potrivit unor experţi citaţi de NBC News.

Gruparea islamistă comite aproape zilnic crime şi răpiri în nord-estul Nigeriei, într-o campanie de violenţe care a intrat deja în cel de-al şaselea an, dar atacurile de sâmbătă şi duminică au fost comise de trei fete. Deocamdată nu se ştie dacă fetele au fost obligate sau dacă ştiau că au asupra lor explozibili, care ar fi putut fi detonaţi de la distanţă, notează Mediafax.

Experţii afirmă însă că Boko Haram pare să folosească copiii pe care îi răpeşte pentru a comite atentate sinucigaşe. „Este foarte probabil ca Boko Haram să recruteze fete pentru a le folosi ca atacatori sinucigaşi“, a declarat Elizabeth Donnelly, din cadrul institutului londonez Chatham House.

Aproximativ 20 de persoane au fost ucise în atentatul comis sâmbătă la Maiduguri, iar mai mulţi martori au declarat că au văzut o fată de aproximativ zece ani având asupra sa o bombă. Duminică, două fete care păreau să aibă aceeaşi vârstă purtau veste cu explozibil care au fost detonate în oraşul Potiskum, omorând trei persoane.

Boko Haram, al cărei nume se traduce prin „Educaţia occidentală este păcătoasă“, are ca scop să îşi creeze propriul stat pe baza legii islamice stricte. Gruparea a fost implicată în 10.000 de morţi violente anul trecut, potrivit institutului american Foreign Relations. Numărul fetelor răpite de gruparea islamistă este greu de estimat, dar cel mai cunoscut caz s-a înregistrat în aprilie 2014, când Boko Haram a răpit 276 de fete dintr-o şcoală din Chibok.

Violenţele din nord-estul Nigeriei au făcut ca obţinerea de informaţii din regiune să fie aproape imposibilă, jurnaliştii occidentali deplasându-se rar dincolo de capitala Abuja, situată la peste 600 de kilometri distanţă. Un exemplu este atacul comis la Baga săptămâna trecută, unde au fost ucise între 150 şi 2.000 de persoane, potrivit politicienilor şi oficialilor guvernamentali citaţi de BBC.

Militanţii Boko Haram au ucis o femeie care năştea

Combatanţi islamişti ai Boko Haram au ucis o femeie care năştea în cursul ofensivei celei mai sângeroase din ultimii şase ani de insurecţie în nord-estul Nigeriei, informează joi organizaţia Amnesty International, citată de AFP. 

Într-un comunicat de presă, organizaţia care militează pentru apărarea drepturilor omului relatează spusele unui martor al unui atac din oraşul Baga, de pe malurile lacului Ciad. Această persoană, al cărei nume nu a fost dezvăluit, afirmă că o femeie însărcinată a fost împuşcată mortal în plin travaliu, în acelaşi timp cu mai mulţi copii. „A murit în această poziţie, jumătate din copil era ieşit“, a povestit un martor citat de Amnesty.

Potrivit organizaţiei, sute de persoane, dacă nu mai multe, este posibil să fi fost ucise în această ofensivă lansată la 3 ianuarie care pare să vizeze miliţiile civile care ajută armata să lupte împotriva Boko Haram.

„Erau cadavre peste tot“

„Au ucis atât de mulţi oameni. Am văzut poate 100 de persoane ucise la un moment dat la Baga. Am alergat să mă ascund în tufişuri. În timp ce noi alergam, ei trăgeau şi ne omorau“, relatează un alt martor în vârstă de 50 de ani a cărui identitate a fost protejată.

„Erau cadavre peste tot unde mă uitam“, povesteşte o femeie.

Mărturiile relatate de Amnesty International confirmă declaraţii ale unor responsabili locali, conform cărora bilanţul victimelor este extrem de ridicat.

Amnesty a publicat joi şi imagini din satelit de la Baga şi Doron Baga, la distanţă de 2,5 km, care arată amploarea distrugerilor. Luate la cinci zile distanţă, înainte de atac şi la patru zile după aceea, imaginile aeriene arată numeroase locuinţe şi magazine distruse.

Pentru Amnesty, mărturiile şi imaginile preluate din satelit dovedesc că ofensiva Boko Haram este „cea mai mare şi cea mai distrugătoare“ comisă vreodată de grupare în lupta sa pentru înfiinţarea unui califat islamic în nord-estul Nigeriei.

Peste 3.700 de imobile şi structuri au fost avariate sau distruse, 620 la Baga şi 3.100 la la Doron Baga, conform unui calcul al Amnesty, care a precizat că numărul ar putea fi în realitate mult mai ridicat.

„Aceste imagini detaliate arată proporţiile catastrofice ale devastării din cele două oraşe, dintre care unul aproape că a fost şters de pe hartă în termen de patru zile“, a declarat anchetatorul Amnesty pentru Nigeria, Daniel Eyre.

Armata nigeriană, care are tendinţa de a minimiza bilanţurile victimelor, a afirmat în această săptămână că 150 de persoane au fost ucise, calificând drept „senzaţionaliste“ estimările care raportează în jur de 2.000 de morţi.

„Crimele deliberate asupra civililor şi distrugerea bunurilor lor de către Boko Haram constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii şi impun o anchetă în consecinţă“, a subliniat Amnesty International.

Atacul de la Baga a avut loc cu puţin mai mult de o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative, care urmează a avea loc la 14 februarie, şi pare să se înscrie într-o campanie de intensificare a violenţelor menită să perturbe desfăşurarea scrutinului, notează AFP. 

Violenţele Boko Haram au provocat refugierea a peste 1,5 milioane de persoane

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a avertizat miercuri asupra sporirii puterii grupării islamiste armate Boko Haram în Nigeria, criticând totodată faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa. 

„Defilând duminică la Paris (la Marşul solidarităţii n.r.), am considerat că este ipocrit şi contraproductiv să nu spunem şi să nu facem nimic referitor la ceea ce se întâmplă aparent departe, dar care de fapt este foarte aproape“, a afirmat Federica Mogherini în timpul unei dezbateri defăşurate la Parlamentul European. „Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm şi pe cealaltă (...) Trebuie să fim coerenţi atât la Paris, cât şi în Nigeria“, a punctat şefa diplomaţiei europene, potrivit agenţiei France Presse.

Gruparea Boko Haram s-a evidenţiat în luna aprilie 2014, odată cu răpirea a sute de liceene în Nigeria. De atunci, această grupare islamistă radicală şi-a intensificat atacurile în nord-estul acestei ţări, unde doreşte să instaureze un „califat“, iar pe data de 3 ianuarie a anului în curs a comis un masacru cumplit în localitatea Baga. Trupele nigeriene s-au dovedit incapabilă să facă faţă luptelor cu insurgenţii Boko Haram, care au pătruns şi în Camerun, unde se confruntă cu armata acestei ţări, gruparea islamistă ameninţând şi alte două state vecine cu Nigeria, respectiv Ciad şi Niger.

În total, violenţele au provocat un milion şi jumătate de refugiaţi, dintre care 37.000 au plecat către Camerun şi 11.000 către Ciad, întreaga regiune riscând să fie destabilizată, a mai avertizat Federica Mogherini. Aşadar,„trebuie să acţionăm, atât sub aspectul securităţii cât şi pe plan umanitar“ şi „indiferent ce vom face, trebuie să cooperăm strâns cu statele din regiune şi cu ONU“, a indicat în continuare şefa diplomaţiei europene. Ea a precizat că UE este pregătită să ofere fonduri forţei multinaţionale desfăşurate în zonă de şase state din regiune.

Şi mai mulţi eurodeputaţi au atras atenţia asupra grupării Boko Haram, ale cărei acţiuni au fost eclipsate în ultimele zile de atacurile teroriste din Franţa, şi au cerut o acţiune la nivelul UE. Unii dintre ei au înălţat în plenul PE o pancartă pe care scria „Je suis Baga“, aluzie la sloganul „Je suis Charlie“ — simbol al solidarităţii cu victimele atacului asupra publicaţiei Charlie Hebdo.

„A sosit momentul să spunem «Je suis Baga»“, a afirmat eurodeputatul Davor Ivo Stier, din cadrul Partidului Popular European (PPE), solicitând „o solidaritate activă şi faţă de victimele fundamentalismului islamic din Nigeria“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite