Blinken: Aderarea Suediei și Finlandei la NATO, în timp record. Celelalte extinderi au durat mai mult

0
Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a arătat încrezător în aderarea cât mai curândă a Finlandei și Suediei la NATO, explicând că parcurgerea procesului a durat mult mai mult în cazul altor extinderi. 

Blinken și-a exprimat încrederea în aderarea curândă a Suediei și Finalandei la NATO FOTO Arhivă
Blinken și-a exprimat încrederea în aderarea curândă a Suediei și Finalandei la NATO FOTO Arhivă

Secretarul de stat american, Antony Blinken a explicat în privința aderării Finalndei și Suediei la NATO, că deja 28 de state membre din cele 30 au ratificat acordurile de aderare, arătând că, „dacă ne uităm la celalte extinderi NATO, parcurgerea procesului de aderare a durat mult mai mult. Deci se întâmplă acum cu o viteză record”. 

Potrivit secretarului de stat, „Turcia, Finlanda și Suedia se implică direct, la fel ca NATO, pentru a se asigura că grijile Turciei sunt abordate pe deplin, inclusiv cele referitoare la securitate. Sunt foarte încrezător, și pe baza a ceea ce am auzit în ultimele zile, că Suedia și Finalanda vor fi în curând membri ai alianței”. 

Contribuție de 53 de milioane de euro a SUA pentru Ucraina 

Totodată, arătând că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se concentrează acum pe distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina, Antony Blinken a mai afirmat că statul ucrainean trebuie ajutat să își refacă infrastructura. 

Putin se concentrează acum pe a distruge cat mai multa infrastructură energetică, vedem pe hartă atacuri asupra acestei infrastructuri peste tot în Ucraina, ținem cont de asta în tot ce facem”, a mai afirmat Blinken, arătând că Ucraina trebuie ajutată să își refacă rețeaua energetică și că nu trebuie să se formeze un ciclu în care infrastrutura este reparată și apoi distrusă din nou. 

Potrivit secretarului de stat al american, „SUA a contribuit cu 53 de milioane de dolari” pentru echipamente și pentru a se asigura că rețea energetică este funcțională. 

Ne-am asigurat că Ucraina a avut în mână arme pentru a se apăra”, a mai arătat Antony Blinken.

Blinken subliniază susținerea de neclintit pentru Ucraina 

Totodată secretarul de stat a afirmat că președintele rus, Vladimir Putin crede că Ucraina va fi abandonată de celelalte state. „Nu a funcționat și nu va funcționa, îi vom arăta că se înșală. Suntem alături de Ucraina, deși costurile sunt mari, dar altfel ar fi și mai mari. Vom continua să îi arătăm că greșește. (...) Susținerea noastră pentru Ucraina este neclintită”, a mai spus Blinken, argumentând că „a închide ochii când Rusia fură teritorii ar avea repercusiuni în toată lumea”

Sunt încrezător că NATO va continua să facă față provocărilor de la acest moment și celor care vor veni”, a mai afirmat Antony Blinken în conferința de presă de la finalul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite