Bin Laden, un mare amator de Coca-Cola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Al-Qaida era fan Arsenal, consuma băuturi răcoritoare occidentale şi era un „vecin amabil“, susţin localnicii din oraşul pakistanez, în care trăia Osama. În testamentul, găsit de anchetatorii CIA în vila din Abbottabad, şeful reţelei teroriste îşi exprimă regretul că a petrecut mai mult timp cu jihadul decât cu copiii.

Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operaţiunii

Testamentul lăsat în urmă de cel mai vânat terorist al lumii are patru pagini scrise la computer, care poartă semnătura liderului Al-Qaida şi data 2001. „Îmi cer iertare că am petrecut atât de puţin timp cu voi de când am început războiul sfânt", se arată în document. „Vă sfătuiesc să nu intraţi în reţeaua Al-Qaida", le-a mai transmis şeful celei mai temute şi vânate reţele teroriste din lume copiilor săi, între 12 şi 24 la număr. Testamentul, despre care se bănuieşte că ar fi fost scris de Bin Laden la scurt timp după atentatele din 11 septembrie, contrazice, într-o oarecare măsură, declaraţiile făcute presei de Omar, unul dintre fiii săi. „Nu mi-a cerut niciodată să intru în Al-Qaida, dar mi-a mărturisit că eu sunt cel ales să-i duc mai departe munca", a declarat Bin Laden jr.

Document fabricatde saudiţi

În document, şeful reţelei teroriste se compară cu un calif din secolul al VII-lea şi sugerează că urmaşii săi trebuie să aleagă singuri modul în care vor să-şi ducă viaţa, nu să crească la umbra şi de pe urma faimei tatălui lor. Printre ultimele dorinţe ale lui Osama se numără şi aceea ca cele patru soţii ale sale să rămâne văduve până la sfârşitul zilelor. „Nu încercaţi să vă recăsătoriţi. Este de ajuns să aveţi grijă de copiii noştri, să vă sacrificaţi şi să înălţaţi rugăciuni pentru ei", se arată în testamentul liderului Al-Qaida.

Directorul Centrului de Cercetare a terorismului, Rohan Gunaratna, a declarat pentru ABC News că nu are nicio îndoială că documentul este într-adevăr testamentul lui Osama. „Este un testament fabricat de saudiţi", a declarat, în schimb, Michael Scheuer, fost agent CIA. El susţine că în document nu regăseşte nimic din scriitura şi modul de gândire al teroristului numărul 1 din lume. „Mesajele sale nu au trădat niciodată disperare. Iar acest testament este plin de disperare. Este contrar a tot ceea ce ştiam noi despre Bin Laden", a adăugat Scheuer. Testamentul, pe care anchetatorii CIA l-au găsit în vila din Abbottabad după încheierea misiunii SEALS, nu este însă singurul lucru ieşit la iveală ce contrazice reputaţia şefului Al-Qaida.

„Era un vecin bun, amabil, care-şi ducea gunoiul", au povestit locuitorii oraşului pakistanez Abbottabad jurnaliştilor de la „Le Monde". Vânzătorii unor magazine din apropierea casei lui Bin Laden, o clădire cu trei etaje împrejmuită de un zid înalt de cinci metri, au povestit ziariştilor de la Bloomberg că omul despre care se spune că ura Occidentul şi valorile acestuia era un mare consumator de răcoritoare de producţie americană, precum Pepsi şi Coca-Cola. Nu ieşea la plimbare pe jos, ci doar cu maşina.

Familia lui Bin Laden nu cumpăra decât alimente şi produse cosmetice de marcă. Doi fraţi care locuiau în clădire făceau aprovizionarea cu fructe şi legume, orez, biscuiţi, gem, miere şi îngheţată pentru copii. Familia Bin Laden vorbea politicos şi achita la timp notele de plată. Uneori întrebau ce se mai întâmplă în preajmă şi dacă au venit persoane ciudate în zonă.

Osama făcea dializă

Zarar Ahmed, un băiat de 12 ani care locuia în vecinătatea casei lui Osama, a povestit că mergea să se joace în curtea casei lui Bin Laden cu iepurii pe care-i creştea acesta acolo. „Avea două soţii, una vorbea arabă, cealaltă urdu. Şi aveau trei copii, o fată şi doi băieţi. Mi-au dăruit doi iepuri", a povestit el.

Alţi copii profitau de pe urma prezenţei lui Bin Laden în oraş. Dacă se jucau cu mingea, iar aceasta ajungea în curtea vilei, paznicii preferau să le dea 2 sau 3 dolari să-şi cumpere o minge nouă decât să-i lase să intre în curte. Alţi vecini au relatat presei occidentale că lăptarul lăsa sticlele în faţa porţii şi că din când în când în curte intra o maşină Suzuki cu câte-o capră vie. Un medic venea regulat să-l consulte pe Osama bin Laden, care suferea de diabet şi de insuficienţă renală, având nevoie de dializă. Tabloidul „Bild" susţine că cel mai periculos om al lumii era slab (72 de kilograme la o înălţime de 1,98), şchiopăta şi era cocoşat. Se putea deplasa doar cu ajutorul bastonului. Se ruga de şase ori pe zi lui Allah şi iubea fotbalul, Arsenal fiind echipa preferată.

Copil timid, tânăr excentric

În copilărie, Osama era liniştit, timid şi plăpând ca o fetiţă. Îi plăcea să se uite la serialul american „Bonanza" şi să joace fotbal. Când avea 5 ani, tatăl său, constructor de meserie, s-a îmbogăţit construind saudiţilor drumuri, moschei şi palate. A alungat-o pe soţia sa (mama lui Osama), dându-i-o de soţie unui subaltern. Tatăl moare într-un accident aviatic, iar viitorul lider Al-Qaida merge la şcoli private, în excursii în Turcia, în Kenya pentru safari, creşte cai de curse şi goneşte cu jeepul prin deşert. Potrivit „Berliner Zeitung", la 17 ani, Osama a devenit fanatic, jurând război Vestului decadent. Se căsătoreşte cu o verişoară cu care are primii copii. După războiul din Afganistan contra URSS, a fondat Al-Qaida, coordonând mai multe atentate.

A murit cum a vrut

Bodyguardul său, Nasser al-Bahri, a povestit pentru „Mirror" că, după atentatele din SUA, Osama i-a dat un pistol cu două gloanţe poleite cu aur, spunându-i, „dacă mă prind americanii, nu vreau să sfârşesc ca prizonier al SUA. Tu trebuie să mă împuşti. Prefer două gloanţe-n cap şi piept decât să fiu captiv". Când a aflat că Bin Laden a fost ucis de trupele SEALS, Al-Bahri s-a gândit că a murit exact aşa cum şi-a dorit - cu două gloanţe. Tragic este că fiica sa de 12 ani a asistat la execuţie. „Daily Mail" scrie că fiica lui Osama ar fi povestit serviciilor secrete pakistaneze că militarii americani au reuşit să-l captureze pe tatăl său şi apoi au decis să-l omoare în faţa familiei.

Moartea lui Bin Laden, un mister

John Brennan, consilierul pe contraterorism al lui ObamaOficialii americani sunt siguri în proporţie de  99,9% că l-au omorât pe liderul Al-Qaida.  Acest lucru nu a împiedicat însă înflorirea unor teorii ale conspiraţiei.  Potrivit site-ului Politico, gazda unei emisiuni radiofonice din SUA, Alex Jones, crede că guvernul l-a ucis şi l-a îngheţat pe bin Laden de câţiva ani. Activistul antirăzboi Cindy Sheehan a spus şi ea că anunţul e fals. La fel şi o ramură a unui  grup taliban pakistanez. Pe Facebook, grupul Osama bin Laden NOT DEAD a început să atragă din ce în ce mai
mulţi membri. 

„Ingredientele" conspiraţioniştilor

Nu e greu de imaginat de unde provin suspiciunile. O căutare de 10 ani a unui terorist internaţional s-a sfârşit prin aruncarea cadavrului acestuia în mare, fără nicio fotografie sau film furnizate de Casa Albă. Suspiciunile au fost alimentate şi de bâlbele oficiale privind felul cum a fost ucis bin Laden. Unul dintre asistenţii lui Obama, John Brennan, a declarat luni că Bin Laden şi-a folosit soţia pe post de scut şi a opus rezistenţă, trăgând cu arma. Tot luni, un oficial de la Pentagon a declarat acelaşi lucru. Marţi însă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a furnizat o nouă poveste: soţia lui Bin Laden i-a atacat pe soldaţii americani şi a fost împuşcată în picior, iar Bin Laden nu era înarmat. Casa Albă a dat vina pe „nebuloasele  războiului" pentru declaraţiile conflictuale. 

O altă sursă de suspiciuni e momentul anunţului. Cea mai amuzantă teorie este că Obama şi-a ales exact momentul când la TV rula emisiunea lui Donald Trump, „Ucenicul", duminică seara, în contextul harţei politice dintre cei doi din ultimul timp. Alţii speculează că momentul a fost ales pentru ca Obama să-şi crească popularitatea, înaintea campaniei prezidenţiale pentru alegerile din 2012.

Parodie pe web

Sub titlul „Bin Laden nu e mort, minut cu minut",  site-ul Slate. fr a realizat o parodie a felului cum site-urile de ştiri au urmărit „live" evenimentele legate de Bin Laden şi a teoriilor conspiraţioniste apărute.  „Ora 9.00. Complicitatea presei. La câteva ore după anunţul morţii lui Osama, prima pagină a Slate.fr e deja plină de articole despre el, care nu aveau cum să fie scrise în timp atât de scurt. E o dovadă „clară" că mass- media a fost pusă la curent de guvernul american privind iminenţa operaţiunii", scrie Slate.fr. „19. 25. Marea e prea departe de Abbottabad! E nevoie de un elicopter pentru a ajunge la Oceanul Indian. De ce nu l-au aruncat mai aproape, în Himalaya, lăsându-l pradă iacilor, şi nu rechinilor. Mister."

Uite poza, nu e poza

Decizia privind eventuala publicare a fotografiei cu Osama bin Laden mort făcea în continuare, ieri, obiectul unor dezbateri la Casa Albă, deşi directorul CIA sugerase marţi că imaginile vor fi date publicităţii în curând. "Drudge Report" anunţa, tot marţi, că Barack Obama şi-ar fi dat acordul pentru publicarea a cel puţin unei imagini „grafice" a cadavrului lui Bin Laden. Dar unii dintre consilierii de la Casa Albă consideră că publicarea fotografiei nu este necesară, deoarece „nu există îndoială" că „cel mai căutat om de pe planetă" este mort, a declarat un oficial din cadrul administraţiei, citat de CNN. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că problema este „să ne dăm seama dacă publicarea lor serveşte sau deserveşte interesele noastre, nu numai aici, ci în întreaga lume", a adăugat Carney.

Mailuri-capcană

Potrivit unor surse care au avut acces la poze, acestea sunt „sângeroase şi înspăimântătoare", Bin Laden având o rană de glonţ la cap, deasupra ochiului stâng. Imaginile cu Osama mort, pe care le aşteaptă mulţi sceptici, au ridicat mingea la fileu hackerilor. FBI a avertizat că e-mailurile cu aşa-zise videouri sau poze ale cadavrului lui Bin Laden pot conţine viruşi, care fură datele personale ale utilizatorilor de internet.

Musulmanii sunt nemulţumiţi de bucuria iscată de moartea lui Osama. Imamul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim l-a avertizat pe liderul SUA că va plăti. „Ai ordonat asasinarea unui musulman. Vei sfârşi spânzurat lângă Bush jr", a ameninţat clericul. Profită de situaţie guvernele ce vor să înăsprească legile siguranţei. După Marea Britanie, care a arestat mai mulţi terorişti, ieri, Moscova a informat  că l-a ucis, în Cecenia, pe coordonatorul Al-Qaida în Caucazul de Nord.

image
În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite