Bilanţul atentatului terorist din capitala Somaliei, Mogadishu, a ajuns la peste 230 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 230 de de persoane au fost ucise şi peste 100 rănite în Mogadishu, Somalia, după ce două camioane încărcate cu explozibil au explodat în două intersecţii aglomerate ale oraşului, au anunţat autorităţile duminică, în ceea ce reprezintă cel mai grav atentat de la începutul insurgenţei islamiste, din anul 2007.

Preşedintele Mohamed Abdullahi Farmaajo a declarat trei zile de doliu naţional şi a făcut apel la populaţie pentru donaţii de sânge.

„Atacul îngrozitor de astăzi dovedeşte că inamicul nostru nu se va opri de la nimic în a cauza durere şi suferinţă poporului nostru. Este timpul să ne unim împotriva terorii”, a scris acesta pe Twitter.

Poliţia a declarat că un camion a explodat într-o intersecţie în care se află clădiri guvernamentale, restaurante şi hoteluri, şi că a explozia a cauzat prăbuşirea câtorva clădiri şi incendierea mai multor maşini. Peste alte două ore, un al doilea camion a explodat în districtul Medina al capitalei somaleze.

„Putem confirma că 230 de civili şi-au pierdut viaţa în urma exploziei de ieri. Considerăm că bilanţul final al acestui atentat va fi mult mai mare, foarte mulţi oameni nu îşi pot găsi încă rudele”, a declarat un oficial al primăriei capitalei pentru Reuters.

Unul dintre purtătorii de cuvânt al serviciului de ambulanţe a afirmat că, în opinia sa, numărul răniţilor este de peste 250.

„Unii dintre cei ce-şi căutau rudele ieri nu au putut găsi decât părţi din trupul acestora”, a declarat directorul serviciului de ambulanţă, Abdikadir Abdirahman, citat de Reuters.

„În cei 10 ani de experienţă în Mogadishu, nu am văzut niciodată aşa ceva”, a fost mesajul serviciului de ambulanţă din capitala somaleză.

„Suntem în doliu după ce cinci dintre voluntarii noştri şi-au pierdut viaţa în acest atac”, a scris pe Twitter şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Poliţia şi echipele de salvare au continuat căutarea supravieţuitorilor duminică în ruinele clădirilor distruse, după ce, cu o seară înainte zeci de cadavre au fost recuperate, majoritatea prezentând arsuri ce le fac imposibil de identificat.

image

Duminică, sute de persoane au venit la locul exploziei în dorinţa de a-şi căuta rudele dispărute.

La aproape două zile după comiterea acestui atentat, încă nu există o revendicare  a acestuia, însă autorităţile suspectează gruparea islamistă Shabaab, afiliată al-Qaeda, ce a condus o serie de astfel de atacuri în trecut în capitala Somaliei.

Acest grup a pornit o mişcare de insurgenţă împotriva guvernului susţinut de către ONU şi aliaţii săi din Uniunea Africană, în încercarea de doborî guvernul central şi a-l înlocui cu un regim ce aderă la o interpretare strictă a Islamului.

Militanţii islamişti au fost izgoniţi din Mogadishu în anul 2011, şi a continuat să piardă teritoriu de când trupele pentru menţinerea păcii a Uniunii Africane şi armata somaleză au demarat o campanie amplă împotriva acestora. Însă, în tot acest timp, Shabaab şi-a menţinut abilitatea de a pune la cale atacuri cu bombă extrem de complexe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite