Biden a reactivat pentru Ucraina o lege de asistenţă militară datând din Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO AFP
Joe Biden FOTO AFP

Preşedintele american Joe Biden a semnat luni o lege pentru a accelera transportul de echipamente militare către Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022» este bazată pe un program al celui de-Al Doilea Război Mondial menit să ajute Europa să reziste lui Hitler şi a fost susţinută de aproape fiecare membru al Congresului”american", a anunţat Casa Albă, menţionând de asemenea că legea a fost promulgată în ziua în care Rusia a marcat aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Congresul Statelor Unite ale Americii a adoptat cu majoritate de voturi o lege veche de opt decenii, care permite furnizarea mai uşoară de armament către Ucraina. Numită Lend-Lease, legea a ajutat la înfrângerea lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Cu 417 voturi în favoarea adoptării şi 10 împotrivă, Legea de împrumut şi închiriere privind apărarea democraţiei Ucrainei îi conferă preşedintelui american dreptul de a autoriza, până în 2023, exportul armelor şi echipamentului militar către Ucraina şi alte state din Europa de Est afectate de invazia rusă.

Decizia a fost luată în ziua în care Joe Biden a solicitat legislativului SUA să aprobe 33 de miliarde de dolari pentru a contribui la consolidarea poziţiei Ucrainei: finanţarea include arme şi muniţie de peste 20 de miliarde de dolari, asistenţă economică de 8.5 miliarde de dolari şi ajutor umanitar de 3 miliarde de dolari.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, administraţia Biden a oferit aproximativ 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar Kievului.

Adoptată iniţial în 1941, la iniţiativa preşedintelui Franklin D. Roosevelt, Lend-Lease a fost creată pentru a ajuta armata Marii Britanii, care se lupta la acea vreme cu forţele germane. Actul permitea ca preşedintele să închirieze sau să împrumute echipament oricărui guvern străin aflat în nevoie, la propria latitudine.

Roosvelt se angajase să ajute Marea Britanie cu un an înainte, în iunie 1940 - dar, în conformitate cu legislaţia timpului, Regatul Unit trebuia să plătească în numerar pentru materialele folosite. Până la finalul verii, prim-ministru britanic, Winston Churchill, anunţa că fondurile nu mai sunt suficiente pentru plata armamentului.

Astfel s-a născut Lend-Lease.

Privită cu scepticism de membrii Congresului, care se temeau că Statele Unite vor fi adâncite în conflict, legea a avut un impact semnificativ asupra Marii Britanii, unde au fost trimise, pe calea apei, tancuri, avioane, nave, arme, îmbrăcăminte şi alimente.

Curând, după implementarea Lend-Lease, au apărut şi alţi beneficiari. Pe lângă Marea Britanie, aproximativ 40 de stat au beneficiat de ajutor american. China şi Uniunea Sovietică sunt două dintre exemple.

Trupele sovietice au folosit camioane americane până la sfârşitul războiului, iar în perioada postbelică, industria auto din URSS era bazată pe modelul american.

Odată cu schimbarea preşedinţilor şi cu investirea lui Harry S. Truman în funcţia de conducere de la Casa Albă, proiectul Lend-Lease a fost abandonat, iar unele ţări au avut de suferit.

„Suspendarea Lend-Lease, ca unul dintre primele acte ale preşedintelui Truman, a avut efecte economice semnificative pentru Uniunea Sovietică, cea care se baza pe prelungirea, într-o formă sau alta, a efectelor şi în perioada postbelică – pentru furnizarea de echipament industrial, necesar reconstrucţiei economice a Uniunii Sovietice”.

Impactul Legii de împrumut şi închiriere privind apărarea democraţiei Ucrainei va fi unul mult mai mare decât cel pe care l-a avut actul din 1941.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite