Berlusconi: "Aroganţa lui Sarkozy depăşeşte inteligenţa sa"

0
0

Fostul şef al guvernului italian Silvio Berlusconi a afirmat, duminică, într-un interviu, că fostul preşedinte francez de dreapta Nicolas Sarkozy era o persoană "a cărei aroganţă depăşeşte inteligenţa".

"Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy este o persoană a cărei aroganţă depăşeşte inteligenţa. Era supărat pe mine", a afirmat fostul premier italian, într-un interviu realizat de directorul cotidianului Il Giornale, care aparţine familiei Berlusconi, transmite AFP citată de Mediafax.

Il Cavaliere a explicat că Nicolas Sarkozy s-a supărat în contextul nominalizării italianului Mario Draghi în fruntea Băncii Centrale Europene (BCE).

Parisul a susţinut candidatura lui Draghi în locul lui Jean-Claude Trichet în fruntea BCE, dar aştepta în schimb să obţină plecarea lui Lorenzo Bini Smaghi din directoratul băncii, pentru a lăsa un loc liber unui francez.

Acest acord a fost decis între Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi în cadrul unui summit franco-italian care a avut loc la Roma în aprilie 2011, dar Bini Smaghi a refuzat până în luna noiembrie să demisioneze, creând o tensiune între cele două ţări.

"Francezii l-au pedepsit pentru aroganţa sa", a adăugat Berlusconi, evocând înfrângerea electorală suferită de Nicolas Sarkozy în faţa lui François Hollande.

Silvio Berlusconi şi Nicolas Sarkozy nu au avut niciodată relaţii amicale, Il Giornale acuzând-o în iulie 2009 pe Carla Bruni, soţia preşedintelui francez, de "mojicie" pentru că a ignorat reuniunile organizate pentru soţiile liderilor G8, printre care şi o întâlnire cu Papa.

Il Cavaliere nu a uitat nici zâmbetele schimbate de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, când au fost întrebaţi, în octombrie 2011, la Bruxelles, despre încrederea pe care o au în şeful guvernului italian, şi care au fost percepute ca o umilinţă.

Dar nici actualul preşedinte francez, François Hollande, nu se bucură de favorurile lui Silvio Berlusconi, care a apreciat, în cursul interviului, că "având un guvern de stânga, Franţa va sfârşi rapid ca noi", făcând aluzie la recesiunea care afectează în prezent peninsula.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite