Berlusconi: "Aroganţa lui Sarkozy depăşeşte inteligenţa sa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al guvernului italian Silvio Berlusconi a afirmat, duminică, într-un interviu, că fostul preşedinte francez de dreapta Nicolas Sarkozy era o persoană "a cărei aroganţă depăşeşte inteligenţa".

"Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy este o persoană a cărei aroganţă depăşeşte inteligenţa. Era supărat pe mine", a afirmat fostul premier italian, într-un interviu realizat de directorul cotidianului Il Giornale, care aparţine familiei Berlusconi, transmite AFP citată de Mediafax.

Il Cavaliere a explicat că Nicolas Sarkozy s-a supărat în contextul nominalizării italianului Mario Draghi în fruntea Băncii Centrale Europene (BCE).

Parisul a susţinut candidatura lui Draghi în locul lui Jean-Claude Trichet în fruntea BCE, dar aştepta în schimb să obţină plecarea lui Lorenzo Bini Smaghi din directoratul băncii, pentru a lăsa un loc liber unui francez.

Acest acord a fost decis între Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi în cadrul unui summit franco-italian care a avut loc la Roma în aprilie 2011, dar Bini Smaghi a refuzat până în luna noiembrie să demisioneze, creând o tensiune între cele două ţări.

"Francezii l-au pedepsit pentru aroganţa sa", a adăugat Berlusconi, evocând înfrângerea electorală suferită de Nicolas Sarkozy în faţa lui François Hollande.

Silvio Berlusconi şi Nicolas Sarkozy nu au avut niciodată relaţii amicale, Il Giornale acuzând-o în iulie 2009 pe Carla Bruni, soţia preşedintelui francez, de "mojicie" pentru că a ignorat reuniunile organizate pentru soţiile liderilor G8, printre care şi o întâlnire cu Papa.

Il Cavaliere nu a uitat nici zâmbetele schimbate de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, când au fost întrebaţi, în octombrie 2011, la Bruxelles, despre încrederea pe care o au în şeful guvernului italian, şi care au fost percepute ca o umilinţă.

Dar nici actualul preşedinte francez, François Hollande, nu se bucură de favorurile lui Silvio Berlusconi, care a apreciat, în cursul interviului, că "având un guvern de stânga, Franţa va sfârşi rapid ca noi", făcând aluzie la recesiunea care afectează în prezent peninsula.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite