Azerbaidjanul a anunţat încetarea unilaterală a focului în Nagorno-Karabah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azerbaidjanul a anunţat duminică o încetare „unilaterală“ a focului în enclava Nagorno-Karabah, după ce în zonă au izbucnit vineri seara confruntări armate între forţele armene şi cele azere, acestea fiind cele mai intense lupte de la sfârşitul războiului, în urmă cu 22 de ani, relatează AFP, preluată de „La Dernière Heure“.

„Azerbaidjanul, dând dovadă de bunăvoinţă, a decis să înceteze unilateral ostilităţile“, a anunţat Ministerul Apărării, avertizând în acelaşi timp că dacă forţele armene nu vor pune capăt „provocărilor“, atunci Azerbaidjanul „va elibera toate teritoriile ocupate de armeni".

Sâmbătă seara, în momentul în care situaţia părea să se fi stabilizat, cele două părţi implicate în conflict şi-au anunţat pierderile în aceste lupte - 18 soldaţi armeni şi 12 militari azeri au murit. De asemenea, fiecare parte a raportat moartea unui civil. Azerbaidjanul a anunţat că unul dintre elicopterele sale a fost doborât.

Azerbaidjanul şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, se află în conflict de la sfârşitul anilor ’80 cu privire la regiunea Nagorno-Karabah. 

Populată în majoritate de armeni, dar alipită Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi în perioada 1988-1994. 

Deşi în anul 1994 s-a semnat un acord de încetare a focului, nu a fost semnat un tratat de pace.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite