Azerbaidjan: alegeri prezidenţiale anticipate pe 11 aprilie. Cum comentează opoziţia graba lui Ilham Aliev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele azer Iham Aliev, alături de soţia sa Mehriban FOTO zimbio.com
Preşedintele azer Iham Aliev, alături de soţia sa Mehriban FOTO zimbio.com

Preşedintele azer Ilham Aliev, aflat la putere din 2003, a convocat alegeri prezidenţiale anticipate pentru data de 11 aprilie, a anunţat luni Administraţia Prezidenţială de la Baku.

„Data alegerilor prezidenţiale din Republica Azerbaidjan a fost stabilită pentru 11 aprilie“, a anunţat Ilham Aliev într-un decret publicat pe site-ul Preşedinţiei, fără a explica motivul acestei decizii.

Scrutinul prezidenţial fusese programat iniţial pentru 17 octombrie 2018, notează AFP.

Aflat la putere din 2003, Ilham Aliev a declarat deja că va candida la al patrulea mandat. El l-a succedat la Preşedinţia Azeră acum 15 ani pe tatăl său, Heidar Aliev.

Până acum, doi lideri politici azeri şi-au anunţat dorinţa de candida împotriva lui Aliev, şi anume şeful partidului Musavat, Isa Gambar, şi preşedintele Frontului Clasic Popular, Mirmahmud Miralioglu.

În opinia opozantului Ali Kerimli, Ilham Aliev a grăbit desfăşurarea acestui scrutin în scopul de a „scurta campania“ şi de a „frâna eforturile opoziţiei de limitare a trucării votului“.

„Familia Aliev este la putere de 45 de ani, ceea ce contrazice principiile unei republici democratice“, a declarat pentru AFP Ali Kerimli.

Instalat la putere în 2003, Ilham Aliev a fost reales în 2008 şi 2013. Opoziţia a contestat de fiecare dată realegerea sa, afirmând că a avut loc în urma unor scrutine fraudate.

Conform unei modificări constituţionale din 2009, preşedintele Azerbaidjanului nu are un număr limitat de mandate. În 2016, mandatul preşedintelui Azerbaidjanului a fost extins de la cinci la şapte ani.

Ilham Aliev este suspectat că vrea să rămână preşedinte pe viaţă şi pregăteşte succesiunea fiului său Heidar, în vârstă de 19 ani.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite