Avioanele iraniene, fără kerosen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe aeroporturi din Marea Britanie, Germania, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite au refuzat, începând de luni, să realimenteze avioanele iraniene de pasageri, aparţinând companiilor Iran Air şi Mahan Air.

Măsura, fără precedent, este urmarea noilor sancţiuni adoptate, săptămâna trecută, de SUA împotriva Teheranului. Acestea includ un embargou total asupra vânzării către Iran a produselor petroliere rafinate, cum sunt benzina şi kerosenul. Prima companie petrolieră care a şi aplicat sancţiunea este British Petroleum.

Aflată sub presiunea Statelor Unite, din cauza catastrofei ecologice din Golful Mexic, BP a renunţat la reînnoirea unor contracte de furnizare de carburanţi pentru companiile aeriene iraniene. Ca urmare, alimentarea avioanelor acestora a fost refuzată în anumite ţări din Europa, relatează site-ul Debka. "Nu comentăm contractele individuale cu fiecare companie aeriană. Dar respectăm, în toate ţările unde avem activităţi, reglementările locale privind sancţiunile", a declarat un purtător de cuvânt al British Petroleum pentru Financial Times.

Lovitura cea mai grea a venit însă din partea Emiratelor Arabe Unite, unde aeroportul internaţional din Dubai reprezintă cel mai important punct de tranzit pentru zecile de mii de iranieni în drum spre destinaţii din Golful Persic şi Orientul Mijlociu. Surse din Dubai, citate de Reuters, au confirmat că există probleme cu „un furnizor internaţional de carburant", care refuză să asigure realimentarea pe mai multe aeroporturi din lume.

Teheranul ameninţă

Lovit în plin, regimul Ahmadinejad a ameninţat cu măsuri de retaliere. Potrivit Debka, acţiunile liderilor de la Teheran s-ar putea concentra împotriva transporturilor de petrol cu destinaţia SUA, Europa şi Extremul Orient, provenind din Arabia Saudită şi Golful Persic.

Efectele asupra preţurilor petrolului la nivel mondial vor fi imediate. Cei mai afectaţi vor fi, însă, iranienii de rând, pentru care călătoriile cu avionul vor fi prohibitive, iar odată cu scumpirea benzinei, va creşte preţul alimentelor, precum şi orice tranzacţie de pe teritoriul Iranului.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite