Video Atacurile israeliene devastatoare din Gaza au ucis peste 400 de persoane. Hamas susține că SUA „poartă întreaga responsabilitate pentru acest masacru”
0Israelul a lansat zeci de lovituri aeriene în Gaza după ce negocierile de încetare a focului au eșuat. Peste 400 de persoane au murit sau sunt date dispărute, potrivit oficialilor Hamas. Armata israeliană a emis odine de evacuare.

UPDTATE: Peste 400 de palestinieni au fost uciși în timpul loviturilor aeriene israeliene de peste noapte, potrivit autorităților
Autoritățile sanitare palestiniene au ridicat bilanțul morților în urma loviturilor aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat pe Telegram că numărul morților în urma atacurilor aeriene a fost de 404, în creștere de la 326.
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că peste 660 de palestinieni răniți au ajuns la spitale, iar multe alte victime ale loviturilor aeriene se crede că sunt îngropate sub dărâmături.
Crucea Roșie a declarat că multe unități medicale din Fâșia Gaza au fost „copleșite” în urma atacurilor.
UPDATE: Hamas afirmă că SUA „poartă întreaga responsabilitate pentru masacrele israeliene” din Gaza, potrivit The Guardian.
Hamas afirmă că SUA „poartă întreaga responsabilitate pentru masacrele” din Gaza, după ce Casa Albă a confirmat că Israelul s-a consultat cu administrația Trump înainte de a efectua atacurile aeriene de peste noapte.
„Prin sprijinul său politic și militar nelimitat pentru ocupație (Israel), Washingtonul poartă întreaga responsabilitate pentru masacrele și uciderea femeilor și copiilor din Gaza. Comunitatea internațională este îndemnată să ia măsuri imediate pentru a trage la răspundere ocupația și susținătorii săi pentru aceste crime împotriva umanității”, a afirmat Hamas, gruparea militantă palestiniană, într-o declarație.
UPDATE: Armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru mai multe zone din Gaza, după ce acordul de încetare a focului a permis sutelor de mii de oameni să se întoarcă la casele lor în întreaga enclavă.
Purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene, Avichay Adraee, a transmis ordinul pe X, împreună cu o hartă care arată întreaga frontieră cu Gaza ca fiind „zone de luptă periculoase”.

Ordinul le spune oamenilor să părăsească cartierele Beit Hanoun, Khuza'a, Abasan al-Kabira și al-Jadida și să se îndrepte spre adăposturile din Gaza City și Khan Younis.
„Continuând să rămâneți în zonele desemnate, vă puneți în pericol viața și viața membrilor familiei dumneavoastră”, se adaugă în ordin.
Armata israeliană, care a declarat că a lovit zeci de ținte, a afirmat că „loviturile vor continua atât timp cât va fi necesar și se vor extinde dincolo de loviturile aeriene”.
Atacurile au avut o amploare mult mai mare decât seria obișnuită de lovituri cu drone pe care armata israeliană a declarat că le-a efectuat împotriva unor persoane sau grupuri mici de militanți suspectați și urmează unor săptămâni de eforturi eșuate de a conveni asupra unei prelungiri a armistițiului convenit la 19 ianuarie.

În spitalele afectate de 15 luni de bombardamente, au putut fi văzute grămezi de cadavre în folii albe de plastic mânjite cu sânge, pe măsură ce victimele erau aduse.
Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că echipele sale s-au ocupat de 86 de morți și 134 de răniți, dar alții au fost aduși la spitalele copleșite cu mașini private.
Oficialii de la Spitalul Nasser din Khan Yunis, Spitalul Al-Aqsa din centrul Fâșiei Gaza și Spitalul Al-Ahly din orașul Gaza, care au fost toate grav afectate de război, au declarat că au primit în total aproximativ 85 de morți. De asemenea, autoritățile au raportat separat că 16 membri ai unei familii din Rafah, în sudul Gaza, au fost uciși.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că numărul morților a fost de cel puțin 300.
Hamas a declarat că Israelul a anulat acordul de încetare a focului, lăsând incertă soarta a 59 de ostatici încă reținuți în Gaza.
Hamas a refuzat să elibereze ostatici
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas de „refuzul repetat de a ne elibera ostaticii” și de respingerea propunerilor emisarului președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
„Israelul va acționa, de acum înainte, împotriva Hamas cu o forță militară din ce în ce mai mare”, se arată într-un comunicat.
La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că Israelul s-a consultat cu administrația americană înainte de a efectua loviturile, despre care armata a spus că au vizat comandanți de nivel mediu și oficiali din conducerea Hamas, precum și infrastructura aparținând grupului militant.
„Hamas ar fi putut elibera ostatici pentru a prelungi încetarea focului, dar în schimb a ales refuzul și războiul”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Danny Dannon, ambasadorul Israelului la ONU, a apărat atacurile aeriene brutale asupra Gaza într-o postare pe X înainte de o viitoare reuniune a Consiliului de Securitate.
„Forțele aeriene israeliene au inițiat o serie de atacuri împotriva țintelor Hamas din Gaza. Nu vom avea milă de dușmanii noștri. Permiteți-mi să fiu foarte clar. Israelul nu se va opri până când toți ostaticii noștri nu se vor întoarce acasă. Vom spune foarte clar Consiliului de Securitate că, dacă vor să oprească războiul din Gaza, trebuie să se asigure că ostaticii se vor întoarce în Israel. Suntem hotărâți să îi aducem înapoi”, a spus el într-un videoclip alături de postare.
În Gaza, tancurile israeliene au bombardat zone din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, forțând multe familii care s-au întors în zonele lor după începerea încetării focului să își părăsească locuințele și să se îndrepte spre nord, spre Khan Younis.