Atacurile din Ierusalimul de Est: Netanyahu a anunțat măsuri de combatere a terorismului și „întărirea așezărilor” din teritoriile ocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o serie de măsuri de a întări securitatea așezărilor israeliene din teritoriile ocupate după atacurile teroriste recente din Ierusalimul de Est, relatează Times of Israel.

Două atacuri teroriste au avut loc în Ierusalimul de Est FOTO PROFIMEDIA
Două atacuri teroriste au avut loc în Ierusalimul de Est FOTO PROFIMEDIA

Vineri seară, un palestinian de 21 de ani a deschis focul asupra trecătorilor în apropierea unei sinagogi din cartierul Neve Yaacov, colonizat de evrei în Ierusalimul de Est, omorând şapte persoane înainte de a fi împuşcat. Sâmbătă dimineaţă, un palestinian de 13 ani a tras asupra a doi israelieni, tată și fiu, în Silwan, sub zidurile Oraşului Vechi. Aceștia au supraviețuit.

Niciunul dintre aceste două atacuri nu a fost revendicat.

Cabinetul restrâns de securitate, întrunit după atacuri, a decis un număr de măsuri pentru a „combate terorismul și a-i face să plătească pe teroriști și pe susținătorii lor”, a anunțat premierul israelian.

Netanyahu a mai precizat că, drept răspuns la atacuri, oficialii au decis măsuri pentru „consolidarea așezărilor” israeliene în cursul săptămânii următoare, fără a oferi mai multe detalii.

Cabinetul a decis retragerea serviciilor de asigurări sociale și alte beneficii pentru familiile teroriștilor, care le susțin acțiunile.

O propunere de revocare a "cărţilor de identitate israeliene" ale membrilor familiilor teroriștilor va fi dezbătută într-o ședință de guvern.

Vor fi desfășurați soldați și polițiști suplimentari, iar forțele de securitate vor demara o serie de operațiuni pentru a colecta informații, a confisca arme de foc ilegale și a efectua arestări, a declarat Netanyahu.

Netanyahu a mai spus că "mii de civili" vor primi permise pentru arme de foc prin accelerarea și extinderea procesului de acordare a licențelor.

Ministrul de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, membru al cabinetului de securitate, a declarat după reuniune că va propune o lege care să permită pedeapsa cu moartea împotriva teroriștilor.

„Sper că va trece cu o mare majoritate”, a spus el.

În remarcile sale de deschidere a ședinței cabinetului de securitate, Netanyahu a promis un răspuns decisiv la atacuri.

„Răspunsul nostru va fi puternic, rapid și precis„, a spus el. ”Oricine va încerca să ne facă rău - îi vom face rău, precum și oricui îi ajută”.

Netanyahu: „Nu vrem o escaladare, dar suntem pregătiți pentru orice scenariu”

El i-a îndemnat pe israelieni să respecte legea după ce poliția a declarat anterior că este îngrijorată de potențiale atacuri de răzbunare împotriva palestinienilor.

Fac din nou apel la cetățenii din Israel: Nu luați legea în mâinile voastre. Nu mai suntem în zilele subteranei [evreiești]. Avem o țară suverană, cu o armată, un guvern și forțe de securitate excelente", a declarat Netanyahu. „Lăsați-le să își facă treaba".

Anterior ministrul apărării, Yoav Gallant, în timpul unei întâlniri cu oficiali militari de rang înalt, a cerut, de asemenea, sancționarea membrilor de familie ai teroriștilor.

Am instruit instituția de securitate să sporească eforturile de apărare, cu accent pe zona din jurul Ierusalimului, și să sporească acțiunile de descurajare și de prevenire împotriva oricărei persoane care este implicată sau plănuiește să rănească civili", a declarat Gallant într-un comunicat.

Nu vom permite o situație în care o persoană care primește drepturi de la statul Israel și ucide cetățeni israelieni să aibă în continuare rezidență”, a spus el.

Atacul de vineri este cel mai grav act terorist al palestinienilor din 2011, când au fost uciși opt israelieni.

Aceste violenţe survin pe fondul unei bruşte escaladări a conflictului israeliano-palestinian începând de joi, după moartea a nouă palestinieni, printre care combatanţi şi o femeie de 60 de ani, într-un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiați din Jenin, în nordul Cisiordaniei.

Forțele de apărare israeliene au declarat că operațiunea de joi din tabăra de refugiați din Jenin a fost necesară pentru a zădărnici planurile iminente de atac ale unei celule teroriste locale a Jihadului Islamic.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite