Atacul israelian asupra convoiului umanitar al World Central Kitchen, concordant cu lovituri țintite. ONG-ul cere o anchetă independentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul israelian asupra convoiului umanitar ONG-ului american World Central Kitchen (WCK) pare concordant cu multiple lovituri de precizie, potrivit unei analize CNN a celor trei vehicule vizate.

Vehiculele au fost vizate deși armata israeliană era la curent cu traseul FOTO PROFIMEDIA
Vehiculele au fost vizate deși armata israeliană era la curent cu traseul FOTO PROFIMEDIA

WCK a transmis marți că echipa sa călătorea într-o „zonă fără conflict” într-un convoi alcătuit din trei vehicule, două blindate și unul neblindat după ce au supravegheat descărcarea a 100 de tone de provizii alimentare la un depozit din Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza. Potrivit organizației umanitare, și-au coordonat deplasarea cu armata israeliană.

CNN a localizat vehiculele distruse în urma atacurilor, dintre cel puțin unul avea logoul WCK pe capotă, la distanță unul de celălalt pe drumul de coastă Al Rashid, ceea ce indică faptul că au fost lovite separat. Între primul și al doilea erau 800 de metri, iar între al doilea și al treilea 1,6 de kilometri.

Acestea se aflau la circa 12 km de cheiul plutitor construit pentru WCK în scopul de a livra ajutoare alimentare în Fâșia Gaza pe mare.

Strada Al Rashid este „desemnată pentru trecerea ajutorului umanitar" de către autoritățile israeliene, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), amintește CNN.

Vehiculele au fost vizate deși armata israeliană era la curent cu traseul FOTO PROFIMEDIA
Vehiculele au fost vizate deși armata israeliană era la curent cu traseul FOTO PROFIMEDIA

Premierul Benjamin Netanyahu a transmis că Israelul își asumă greșeala, afirmând că forțele israeliene „au lovit fără intenție oameni nevinovați din Fâșia Gaza".

Șeful Statului Major al armatei israeliene,  Herzi Halevi, a prezentat scuze pentru ceea ce a calificat „o greșeală în urmat unei identificări greșite".

„Vreau să fiu foarte clar - lovitura nu a fost efectuată cu intenția de a face rău lucrătorilor umanitari WCK. A fost o greșeală care a urmat unei identificări greșite - noaptea, în timpul unui război, în condiții foarte complexe. Nu ar fi trebuit să se întâmple", s-a justificat Halevi.

Expertul Chris Cobb-Smith a explicat marți pentru CNN că loviturile par să fi fost efectuate cu o dronă israeliană.

Cobb-Smith, un fost ofițer de artilerie al armatei britanice și expert în muniții, a spus că pagubele provocate celor trei vehicule sunt în concordanță cu utilizarea unor „rachete foarte precise trase de drone", adăugând că este „greu de crezut” că tragicul incident a fost un accident.

Drona care a tras rachetele fatale ar fi fost operată împreună cu o dronă de supraveghere, a declarat Cobb-Smith, ceea ce înseamnă că armata israeliană ar fi avut vizibilitate totală asupra mașinilor, inclusiv asupra logo-ului WCK. „Explozia limitată” și „distrugerile localizate" observate în fotografiile și videoclipurile de după incident sunt, de asemenea, în concordanță cu un atac israelian cu o dronă, a adăugat el.

Ziarul israelian Haaretz a relatat marți că „o dronă israeliană a lansat trei rachete, una după alta” asupra convoiului umanitar WCK care plecase centrul de distribuție al organizației non-profit, citând „surse din domeniul apărării familiare cu detaliile" incidentului.

Surse din domeniul apărării au declarat pentru Haaretz că rachetele au fost lansate de o dronă Hermes 450 „din cauza suspiciunii că un terorist călătorea cu convoiul”, într-un camion cu alimente. Raportul adaugă că, deși nici bărbatul înarmat și nici camionul în care călătorea nu au părăsit depozitul, „camera de război a unității responsabile de securitatea traseului a ordonat operatorilor de drone să atace una dintre mașini cu o rachetă", potrivit surselor din domeniul apărării de la Haaretz.

World Central Kitchen cere o anchetă independentă

Organizaţia umanitară World Central Kitchen (WCK) a anunțat că cere „o anchetă independentă asupra loviturilor lansate de Forţele de Apărare israeliene (IDF) care au ucis şapte membri" ai echipei sale luni în Fâşia Gaza, relatează dpa, preluată de Agerpres.

„Pe 1 aprilie 2024, (IDF, armata israeliană) a ucis şapte lucrători umanitari, angajaţi ai World Central Kitchen (WCK), o organizaţie umanitară recunoscută pe plan internaţional. Lucrătorii umanitari erau cetăţeni din Australia, Canada/SUA (cu dublă cetăţenie), Gaza, Polonia şi Regatul Unit. Israelul a recunoscut uciderea acestora, dar a numit-o 'un eveniment tragic în care forţele noastre au rănit neintenţionat non-combatanţi şi ceva care 'se întâmplă în timp de război'", au transmis Erin Gore, directorul executiv al WCK, şi copreşedintele/trezorierul Javier Garcia, într-o declaraţie comună.

„Acesta a fost un atac militar care a implicat mai multe lovituri şi a vizat trei vehicule WCK. Toate cele trei vehicule transportau civili, erau marcate ca vehicule WCK, iar mişcările lor erau realizate în deplin acord cu autorităţile israeliene, care ştiau itinerariul lor, traseul şi misiunea lor umanitară", se mai arată în comunicat.

World Central Kitchen a cerut guvernelor din Australia, Canada, Statele Unite, Polonia şi Regatul Unit să i se alăture într-o anchetă a unei terţe părţi privind atacurile şi care să stabilească dacă „acestea au fost lansate în mod intenţionat sau au încălcat în alt mod dreptul internaţional".

Organizaţia de caritate a spus că a cerut imediat guvernului israelian să păstreze toate documentele, înregistrările video şi audio relevante în legătură cu loviturile lansate de IDF.

„O investigaţie independentă este singura modalitate de a determina adevărul în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, să asigure transparenţa şi să-i facă tragă la răspundere pe cei vinovaţi, şi să prevină viitoare atacuri asupra lucrătorilor umanitari", se mai arată în comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite