Șapte lucrători umanitari ai World Central Kitchen din SUA au fost uciși după o lovitură israeliană asupra convoiului lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia neguvernamentală World Central Kitchen (WCK) a anunţat marţi că şapte dintre angajaţii săi au fost ucişi într-o lovitură aeriană în Gaza, şi că a decis suspendarea activităţilor sale în regiune, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Angajații World Central Kitchen se aflau într-o masină care se îndrepta spre Gaza City FOTO EPA-EFE
Angajații World Central Kitchen se aflau într-o masină care se îndrepta spre Gaza City FOTO EPA-EFE

„World Central Kitchen este devastată să confirme că şapte membri ai echipei noastre au fost ucişi în Gaza într-o lovitură a IDF”, forţele armate israeliene, a transmis ONG-ul cu sediul în SUA, într-un comunicat.

Printre victime se află cetăţeni „din Australia, Polonia, Regatul Unit, un cetăţean cu dublă naţionalitate americană şi canadiană, şi o persoană palestiniană”, a precizat WCK.

Organizaţia a mai anunţat că a decis să îşi „suspende operaţiunile în regiune”

Organizaţia a afirmat că, în momentul loviturii, echipa sa se deplasa într-un convoi compus din „două maşini blindate cu logoul WCK şi un vehicul uşor”.

„În pofida coordonării mişcărilor cu IDF, convoiul a fost lovit în timp ce părăsea depozitul din Deir al-Balah, unde echipa descărcase peste 100 tone de ajutor alimentar umanitar adus în Gaza pe cale maritimă”, a precizat organizaţia în comunicat. 

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

De la declanşarea războiului în octombrie, World Central Kitchen a participat la operaţiuni de asistenţă, mai ales oferindu-le mese locuitorilor înfometaţi ai Gazei.

WCK este una din cele două organizaţii neguvernamentale care participă activ la aducerea de ajutoare în Gaza cu vaporul din Cipru, şi a luat parte de asemenea la construirea unui ponton temporar. O primă navă a descărcat acolo ajutoare la mijlocul lunii martie sub supravegherea armatei israeliene.

Comunicatul Casei Albe

„Avem inima frântă şi suntem profund tulburaţi de lovitură”, a declarat pe platforma socială X purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională, Adrienne Watson, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Lucrătorii umanitari trebuie să fie protejaţi, pentru că aduc un ajutor de care (palestinienii) au nevoie cu disperare, şi îndemnăm Israelul să ancheteze cu promptitudine cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat ea.

De partea sa, armata israeliană a declarat că „verifică incidentul tragic la cel mai înalt nivel pentru a-i înţelege circumstanţele” şi a dat asigurări că „lucrează în strânsă colaborare cu WCK' în distribuirea de ajutoare de către aceasta.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, cinci persoane au fost ucise de o „lovitură aeriană israeliană care a vizat un vehicul al organizaţiei americane World Central Kitchen” în centrul Fâşiei Gaza.

Conform sursei, victimele au cetăţenie britanică, australiană şi poloneză, cea de-a patra nefiind cunoscută. A cincea persoană ucisă este un şofer-traducător palestinian.

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a confirmat că o compatrioată, Zomi Frankcom, se numără printre victime.

„Este total inacceptabil. Australia cere ca toţi responsabilii de moartea lucrătorilor umanitari să dea socoteală”, a declarat Albanese.

O a doua organizație umanitară din SUA suspendă operațiunile în Gaza

Un alt ONG cu sediul în SUA, „American Near East Refugee Aid (Anera)”, care joacă un rol cheie în furnizarea de hrană palestinienilor înfometați a declarat că își suspendă operațiunile în Gaza, relatează BBC.

Anera a lucrat îndeaproape cu World Central Kitchen în ultimele luni.

„Anera și WCK își suspendă operațiunile în Gaza. Împreună, Anera și WCK oferă aproximativ 2 milioane de mese pe săptămână în Gaza”, a declarat pentru BBC Sean Carroll, directorul general al organizației de caritate.

„Inimile noastre zdrobite sunt alături de prietenii noștri de la World Central Kitchen astăzi și în fiecare zi”, a scris acesta pe X.

Întrebat despre impactul pe care decizia de a opri furnizarea de alimente l-ar avea asupra locuitorilor din Gaza, despre care ONU spune că se confruntă cu foamete, Caroll a subliniat că: „Puterea ocupantă are obligația, conform dreptului internațional de a asigura hrana pentru populația aflată sub ocupație.

Mesajul lui Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut marţi că cei şapte colaboratori ai organizaţiei nonguvernamentale americane World Central Kitchen care şi-au pierdut viaţa în Fâşia Gaza au fost loviţi în mod „neintenţionat” într-un raid israelian, relatează Reuters şi AFP.

„Din păcate, ieri (luni) s-a produs un incident tragic, forţele noastre au lovit în mod neintenţionat (oameni) nevinovaţi în Fâşia Gaza", a afirmat premierul israelian într-o înregistrare video realizată la spitalul unde a fost supus duminică unei operaţii de hernie.

„Se întâmplă în război. Vom verifica riguros, suntem în contact cu guvernele şi vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată", a asigurat el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite