Armele chimice din Siria ar putea fi distruse în Albania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţi ONU în Siria
Experţi ONU în Siria

Armele chimice siriene ar putea fi transportate în Albania pentru a fi distruse, a anunţat Global Security Newswire cu referire la surse proprii de informaţii şi o serie de experţi neguvernamentali în domeniul dezarmării.

Potrivit informaţiilor, este posibil transportul substanţelor toxice din Siria în Albania pentru a fi distruse. De asemenea, nu este exclus faptul că, pe lângă Albania, armele siriene pot fi transportate în Belgia şi Franţa pentru a fi distruse.

Inspectorii Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) însărcinată cu distrugerea arsenalului chimic sirian au sigilat cele peste 1.000 de tone de agenţi chimici şi arme chimice siriene, a anunţat, joi, OIAC.

„Toate stocurile de agenţi chimici şi arme chimice au fost plasate sub sigiliu, sigilii imposibil de distrus“, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizaţiei, Christian Chartier.

Conform unui document al OIAC, citat de Reuters, Siria şi-a distrus toate instalaţiile declarate de producere a armelor chimice, îndeplinind astfel o cerinţă fixată în cadrul programului de eliminare a arsenalului său chimic. Potrivit rezoluţiei adoptate de Consiliului de Securitate al ONU, distrugerea echipamentelor de producere a armelor chimice siriene are ca termen limită data de 1 noiembrie. Distrugerea stocurilor de arme chimice trebuie definitivată până în prima jumătate a anului 2014.

Consiliul OIAC urmează să se reunească pe 5 noiembrie pentru a examina un plan transmis de autorităţile siriene în vederea eliminării acestui arsenal, urmând ca până pe 15 noiembrie să stabilească termenele diferitelor etape ale acestei operaţiuni.

Semion Bagdasarov, expert în problemele Asiei Centrale şi Orientului Mijlociu, .consideră că provocările legate de folosirea armelor chimice în Siria vor continua.

Într-un interviu pentru Vocea Rusiei, Bagdasarov a spus că, „în actuala situaţie, Damascului nu i se pot aduce acuzaţii în acest sens, deoarece autorităţile iau toate măsurile necesare pentru lichidarea stocurilor de arme chimice. Surse de arme chimice pentru opoziţie sunt, mai degrabă, depozitele din Libia. Armele ajung în mânile rebelilor prin teritoriul Turciei”.

Potrivit expertului, acest canal de livrare nu poate fi controlat, de aceea „grupările extremiste şi teroriste ar putea folosi armele chimice atunci când consideră necesar”.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite