Aproximativ 245.000 de supravieţuitori ai Holocaustului mai sunt în viață, în lume: „Nevoia de îngrijiri creşte“

0
Publicat:

La aproape 80 de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, mai sunt în viaţă circa 245.000 de supravieţuitori ai Holocaustului, în peste 90 de ţări, potrivit unui nou studiu demografic publicat marţi, informează AFP.

În lume există aproximativ 245.000 de supraviețuitori ai Holocaustului FOTO TVR
În lume există aproximativ 245.000 de supraviețuitori ai Holocaustului FOTO TVR

Aproape toţi supravieţuitori actuali erau copii în perioada persecuţiilor naziste şi au supravieţuit lagărelor, ghetourilor, evadării şi vieţii clandestine", precizează raportul, subliniind că tot copiii aveau „cele mai mici şanse să supravieţuiască".

Având în prezent o vârstă medie de 86 de ani, supravieţuitorii sunt „într-o perioadă a vieţii lor când nevoia de îngrijiri şi servicii creşte", a declarat într-un comunicat Gideon Taylor, preşedintele Claims Conference, adăugând că „este timpul să se dubleze atenţia faţă de această populaţie în declin", anunță Agerpres.

Acest „Raport demografic mondial asupra supravieţuitorilor Holocaustului" a fost elaborat în urma analizării mai multor baze de date provenite în special din programe de indemnizaţie şi asistenţă acordate supravieţuitorilor, programe gestionate de Claims Conference.

Ajutați cu indemnizații

Claims Conference a fost înfiinţată pentru a-i ajuta pe supravieţuitori să primească indemnizaţii, după acordul încheiat în septembrie 1952 între Germania de Vest şi Israel.

În conformitate cu acest acord, Germania de Vest a acceptat să plătească peste trei miliarde de mărci germane la acea dată. Prin acest gest, tânăra Republică Federativă Germană (RFG) s-a putut ralia din nou comunităţii naţiunilor după Al Doilea Război Mondial, Holocaust şi exterminarea a şase milioane de evrei

„După această dată, guvernul german a plătit peste 90 de miliarde de dolari pentru „a repara" suferinţele şi pierderile victimelor persecuţiilor naziste, după negocieri duse de Claims Conference.

Dintre supravieţuitori, cei care au fost deţinuţi în lagăre de concentrare primesc plăţi permanente, în timp ce persoanele care au fugit de regimul nazist obţin o despăgubire plătită o singură dată.  

Papa Pius al XII-lea știa despre Holocaust. Scrisoarea cu „valoare enormă” descoperită în arhivele Vaticanului

Papa Pius al XII-lea, suveranul Bisericii Catolice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ştia despre Holocaust, a declarat un cercetător pe baza unei scrisori găsite în arhivele Vaticanului, transmite sâmbătă agenţia ANSA, citată de Agerpres.

Criticat de unii istorici pentru că nu a vorbit despre lagărele naziste, Papa Pius al XII-lea a fost, în opinia altora, un lider care a acţionat în secret pentru a salva vieţile multor evrei.

Scrisoarea găsită în arhivele Vaticanului, care a fost publicată de cotidianul Il Corriere della Sera, a fost adresată de un iezuit german, părintele Lothar Koenig, secretarului papei Pius al XII-lea, Robert Leiber.

În scrisoarea datată 14 decembrie 1942 se menţionează uciderea în fiecare zi a mii de oameni. Documentul face referire la lagărele de concentrare de la Dachau şi Auschwitz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite