Aproape opt ani de război şi nici măcar un semn de pace: Lupte intense şi civili ucişi într-o zonă de dezescaladare instituită de Putin şi Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona de dezescaladare din provincia Idlib, situată în nord-vestul Siriei, a devenit teatrul unor lupte intense între trupele loiale regimului Bashar al-Assad şi combatanţii rebeli. Cinci civili, între care doi copii, au fost ucişi marţi la Khan Shaykhun, un oraş vizat acum doi ani de un atac chimic imputat preşedintelui sirian.

În pofida acordului de la Soci privind încetarea focului în Idlib, convenit de preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în septembrie anul trecut, regimul Assad şi combatanţii rebeli nu au oprit ostilităţile în această provincie.

De la începutul acestui an, cel puţin 40 de civili au fost ucişi, iar alţii peste 200 răniţi în urma unor atacuri ale regimului în zona de dezescaladare din Idlib, potrivit TRT. Cinci dintre ei, între care doi copii, au fost ucişi marţi, la Khan Shaykhun. Alţi trei civili au fost răniţi marţi într-un bombardament în localitatea Tall Mannisse.

Pe de altă parte, cel puţin 20 de luptători proregim şi-au pierdut viaţa în ultimele trei zile în Idlib în urma unor atacuri ale rebelilor, precizează directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Imagine indisponibilă

Bombardament în provincia Idlib FOTO AFP/Getty Images

Luptele dintre cele două părţi s-au intensficat în ultimele trei zile, punând în mare dificultate acordul dintre Rusia şi Turcia care a permis provinciei Idlib să scape de o ofensivă a regimului de la Damasc.

Potrivit OSDO, mii de civili au fugit în ultimele zile din Khan Shaykhun, care a devenit un „oraş fantomă“.

La aproape opt ani de la izbucnirea războiului civil din Siria, forţele combatante nu dau nici măcar un semn de pace. Cel puţin 360.000 de persoane au fost ucise în acest conflict.

Putin şi Assad le cer americanilor să plece din Siria

Pe de altă parte, Moscova şi Damascul au dat publicităţii miercuri o declaraţie comună în care cer forţelor americane să părăsească teritoriul sirian şi să permită persoanelor din interiorul unei tabere de refugiaţi situată în sud-estul Siriei să fie evacuate de către forţele ruse şi siriene, potrivit Reuters.

În declaraţie, publicată pe site-ul Ministerului rus al Apărării, se afirmă că forţele ruse şi siriene au pregătit autobuze pentru relocarea refugiaţilor din tabăra Rubkan, situată în zona Al Tanf, controlată de trupele americane.

„Lansăm (...) un apel către Statele Unite, ale căror unităţi militare se află în mod ilegal pe teritoriul sirian, să părăsească ţara“, subliniază cele două părţi.

Preşedintele american Donald Trump vrea să menţină aproximativ 400 de militari în două regiuni diferite din Siria.

Această decizie vine după ce tot el a anunţat la sfârşitul lunii decembrie retragerea totală a trupelor americane din Siria, fapt ce a stârnit îngrijorări în rândul unor ţări occidentale în legătură cu evoluţia situaţiei în teritoriul sirian.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite