Antonio Guterres, recomandat în unanimitate de Consiliul de Securitate. Ban Ki-moon: Guterres este o „alegere excelentă“ pentru şefia ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antoonio Guterres FOTO e-spaces.eu
Antoonio Guterres FOTO e-spaces.eu

Portughezul Antonio Guterres a obţinut joi sprijinul unanim al celor 15 membri ai Consiliului de Securitate pentru a deveni viitorul secretar general al ONU, au afirmat diplomaţi la sfârşitul unei reuniuni cu uşile închise.

Fostul premier al Portugaliei era favorit după ce a terminat în frunte la şase scrutine preliminare.

El mai trebuie să primească acum aprobarea Adunării Generale a ONU, ceea ce ar urma să fie o formalitate, înainte de a-şi prelua funcţia la 1 ianuarie. Adunarea Generală se va întâlni cel mai probabil săptămâna viitoare pentru a aproba numirea lui Antonio Guterres (67 de ani), fost Înalt Comisar al ONU pentru Refugiaţi.

El îi va succeda sud-coreeanului Ban Ki-moon, care a declarat joi, în cadrul unei vizite în Italia, că Antonio Guterres este o „alegere excelentă“ pentru şefia ONU, transmit agenţiile de presă AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Îl cunosc bine pe domnul Guterres şi consider că el reprezintă o alegere excelentă“, a declarat Ban Ki-moon în marja unei întâlniri cu preşedintele italian Sergio Mattarella.

„Experienţa sa de prim-ministru al Portugaliei, cunoştinţele sale vaste în afacerile mondiale şi inteligenţa sa vie îi vor fi utile pentru a conduce Naţiunile Unite într-o perioadă crucial“, a apreciat Ban.

Antonio Guterres, 67 de ani, care a condus agenţia de refugiaţi a ONU timp de 10 ani, până în 2015, a devenit favorit pentru poziţia de secretar general ONU în urma unui vot preliminar (de sondaj) ce a avut loc miercuri.

Guterres, un inginer care a lucrat ca profesor asistent înainte de a intra în politică, în 1974, şi-a condus ţara între 1995 şi 2002 ca şef al Partidului Socialist.

Ca Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, a primit merite pentru tăierea costurilor în agenţie în timpul mandatului său, precum şi pentru majorarea performanţelor agenţiei ca urmare a confruntării cu criza refugiaţilor.

În declaraţia de viziune prin care Guterres a aplicat pentru post, el a scris despre provocările cu care se confruntă lumea în termeni de creşterea inegalităţii, terorism şi crimă organizată, schimbările climatice şi proliferarea actorilor armaţi la nivel internaţional.

El a scris că ONU deţine „o poziţie unică pentru a conecta puncte ce vor ajuta în a depăşi aceste provocări“, dar este nevoie de schimbare şi reformă.

„Oamenii care au nevoie de protecţie nu primesc destul. Cei mai vulnerabili, precum femeile şi copiii, sunt o prioritate absolută. Trebuie să ne asigurăm că, atunci când cineva vede Steagul Albastru, el sau ea poate spune «Sunt protejat»“, a subliniat Guterres.

Postul de secretar general al ONU este atribuit prin rotaţie regiunilor lumii. Întrucât până în prezent niciunul dintre cei care au deţinut acest post nu au provenit din Europa de Est, această regiune ar trebui în mod normal să aibă acum prima şansă de a-l ocupa. Pe de altă parte, numeroase voci au cerut ca postul să fie atribuit unei femei, ceea ce ar fi fost o premieră în istoria organizaţiei.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite