Analiză. Politicienii pun tunurile pe presă pe fondul creşterii numărului utilizatorilor reţelelor sociale INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ziare

Politicieni din state cu tradiţie democratică au avut în ultimul timp atacuri dure la adresa jurnaliştilor, acestea având efect asupra decredibilizării presei. Explicaţia, susţin analiştii, ar fi faptul că se pot dispensa de presa tradiţională recurgând la propaganda pe reţelele sociale, angajând troli.

Premierul slovac Robert Fico i-a jignit miercuri pe jurnaliştii prezenţi la conferinţa sa de presă săptămânală, calificându-i pe unii dintre ei „prostitute murdare, antislovace“ atunci când a fost întrebat în legătură cu acuzaţiile de trucare a licitaţiilor publice legate de evenimentele culturale prilejuite de preşedinţia slovacă a Consiliului Uniunii Europene, relatează Reuters.

Şeful guvernului de la Bratislava are o relaţie proastă cu presa care îl critică pe el personal sau guvernul său, refuzând să răspundă întrebărilor anumitor jurnalişti şi, în unele cazuri, acţionând în instanţă organizaţiile media respective.

În conferinţa de presă desfăşurată miercuri după şedinţa de guvern, Robert Fico a devenit nervos atunci când a fost întrebat despre acuzaţiile făcute duminică de către Zuzana Hlavkova, o membră a echipei desemnate de Ministerul de Externe cu organizarea de evenimente culturale ocazionate de preşedinţia slovacă a Consiliului UE (asigurată în a doua jumătate a acestui an), şi de către organizaţia Transparency International.

„Unii dintre voi sunt prostituate murdare, antislovace, şi ştiu ce spun. Voi nu informaţi, voi vă luptaţi cu guvernul“, le-a spus Fico jurnaliştilor. 

Un alt lider European care încearcă să pună căluş presei de opoziţie este premierul maghiar Viktor Orban. Societatea care edita ziarul de opoziţie Nepszabadsag ,care şi-a încetat apariţia, la începutul lunii octombrie, a fost vândut grupului Opimus, apropiat guvernului. Suspendarea apariţiei acestui ziar care critica frecvent guvernul a suscitat suspiciuni privind „presiuni politice“ din partea prim-ministrului conservator Viktor Orban. 

Trump a şters pe jos cu jurnaliştii

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump îşi continuă războiul cu instituţiile de presă care l-au criticat de-a lungul campaniei. “O adunătură de mincinoşi amărâţi” şi “Cei mai necinstiti oameni din lume”: astfel îi descria Trump pe jurnalişti în cursul campaniei electorale. 

În urmă cu trei zile, preşedintele ales i-a chemat pe şefii şi jurnaliştii-vedetă ai celor mai importante posturi de televiziune ca să-i muştruluiască. 

Donald Trump i-a certat pe reprezentanţii mass-media americană în timpul unei întâlniri la Trump Tower, luni, au declarat surse pentru New York Post.

La întâlnire au fost prezente 30 — 40 de persoane, inclusiv reprezentanţii marilor reţele de ştiri. Printre participanţi au fost Deborah Turness, Lester Holt şi Chuck Todd de la NBC; James Goldston, George Stephanopoulos, David Muir şi Martha Raddatz de la ABC; Norah O'Donnell, John Dickerson, Charlie Rose şi Christopher Isham de la CBS; Shine Bill, Jack Abernethy, Jay Wallace şi Suzanne Scott de la Fox News; Phil Griffin de la MCNBC şi Jeff Zucker şi Erin Burnett de la CNN. 

"A fost ca un al dracului pluton de execuţie. Întâlnirea a fost un dezastru total. Trump a început cu şeful CNN, Jeff Zucker, şi a spus: "Urăsc reţea, fiecare de la CNN este un mincinos şi ar trebui să-ţi fie ruşine", a spus sursa pentru New York Post. 

O a doua sursă prezentă la discuţii a confirmat cele întâmplate. Reprezentanţii presei au crezut iniţial că Donald Trump i-a chemat pentru a fi stabilite contactele cu noua administraţie prezidenţială. „Suntem într-o cameră de mincinoşi, escroci; presa necinstită care a înţeles totul greşit", a ripostat Donald Trump.

Nici cei de la NBC nu au scăpat ieftin. Trump i-a admonestat pentru că au folosit fotografii care nu-l avantajează. Trump nu i-a uitat nici pe redactorii de la New York Times, cei mai aprigi critici ai săi în ultimele luni. 

„NYT este una dintre cele mai mincinoaste instituţii de presă pe care am văzut-o în viaţa mea“.  Ce-I drept, marea majoritatea a presei americane au făcut greşeala de a anunţa public că o susţin pe contracandidata sa democrată, Hilllary Clinton. Apoi, strategii săi de campanile s-au bazat foarte mult pe reţelele de socializare, chiar dacă Trump nu prea ştie să le folosească. El scrie de mână mesajele pentru Twitter, iar secretara i le pune de Twitter.

  Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), o organizaţie neguvernamentală independentă care susţine libertatea presei, şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte angajamentul administraţiei Trump de a asigura libertatea presei în Statele Unite în timpul mandatului din următorii patru ani, se arată într-un comunicat de presă . CPJ a trimis o scrisoare vicepreşedintelului ales al Statelor Unite, Mike Pence, pentru a-i solicita o întâlnire şi a-i atrage atenţia asupra pericolelor care ar putea decurge din limitarea accesului la informaţie, arată sursa citată.

„Aceste evenimente petrecute în SUA dau un exemplu de rău augur restului lumii, unde există guverne care îşi justifică intervenţiile în presă cu argumentul siguranţei naţionale, unde presa este ţap ispăşitor şi unde politicienii acuză jurnaliştii şi creează un climat propice atacurilor asupra libertăţii presei“, se arată în scrisoare.

Vânătoare de jurnalişti în Turcia

După puciul eşuat din vară, regimul Erdogan a trecut la închiderea unor instituţiilor media de opoziţie . Poliţia turcă a arestat mai mulţi jurnalişti, între aceştia şi redactorul-şef şi pe alţi 13 ziarişti de la principalul cotidian secular de opoziţie, Cumhuriyet. Un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind libertatea de expresie, David Kaye, a declarat vineri la Ankara că ameninţările în materie de securitate ce planează asupra ţării nu le dă ''un cec în alb'' autorităţilor pentru a obstrucţiona libertăţile omului.

Analiştii susţin că politicienii au costatat că mesajul lor poate ajunge la public şi fără ajutrul presei tradiţionale, prin intermediul reţelelor de socializare. Că pot decredibiliza presa tradiţională angajând troli ale căror comentarii pot „omorât“ un articol bine documentat şi critic la adresa unui politician. 

Angela Merkel avertizează împotriva ştirilor false care promovează populismul

Pe aces fundal,  au răsărit şi au crescut precum ciupercile după ploaie, situ-uri obscure care promovează ştirile false şi mesajele populiste şi extremist. Cancelarul germanAngela Merkel a avertizat miercuri împotriva ştirilor false, care manipulează opinia publică şi joacă un rol important în promovarea populismului.

„Ceva s-a schimbat - pe măsură ce globalizarea a avansat, dezbaterea politică are acum loc într-un peisaj mediatic complet nou. Opiniile nu mai sunt formate în acelaşi mod ca în urmă cu 25 de ani“, a declarat cancelarul german în faţa Bundestagului.

„Astăzi avem ştiri false, troli - lucruri care se regenerează automat, întărind opiniile cu algoritmi specifici şi trebuie să învăţăm să ne ocupă de ele“, a continuat Merkel, care a adăugat că provocarea cea mai mare pentru politicienii democraţi este să inspire oamenii. „Trebuie să ne confruntăm cu acest fenomen şi dacă este necesar, să-l reglementăm“, a spus cancelarul german.

„Populismul şi extremismul politic sunt în creştere în democraţiile vestice“, a avertizat liderul de la Berlin ce a anunţat că va candida pentru un al patrulea mandate în fruntea Germaniei.

Săptămâna trecută, Google şi Facebook au trecut la eliminarea veniturilor din publicitatea de pe site-urile de ştiri false, după ce analiştii spun că manipulările din mass-media ar fi putut să influenţeze rezultatul scrutinului din Statele Unite.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite