Amenințarea nucleară a Iranului. Teheranul transmite că nu-și va negocia programul „sub presiune”

0
Publicat:

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a avertizat joi că ţara sa nu va negocia „sub intimidare" în legătură cu programul său nuclear, după o întâlnire la Teheran cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Iranul avertizează că nu va negocia "sub presiune" în legătură cu programul său nuclear FOTO Arhivă
Iranul avertizează că nu va negocia "sub presiune" în legătură cu programul său nuclear FOTO Arhivă

Şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Mohammad Eslami, a declarat că Republica islamică va reacţiona "imediat" în cazul unei presiuni externe, transmite Agerpres.

La rândul său, Rafael Grossi a estimat că este crucial ca „eforturile comune" cu Iranul să conducă la "rezultate" pentru "evitarea războiului".

Vizita lui Rafael Grossi în Iran survine cu câteva săptămâni înainte de sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump care, în timpul primului său mandat (2017-2021), a pledat pentru o politică de "presiune maximă" împotriva Iranului, restabilind sancţiuni dure împotriva Teheranului.

„Suntem gata să negociem pe baza intereselor noastre naţionale şi a drepturilor noastre inalienabile, dar NU suntem pregătiţi să negociem sub presiune şi intimidare", a scris pe reţeaua socială X Araghchi, care în 2015 a fost negociatorul şef al părţii iraniene în cadrul negocierilor cu marile puteri asupra programului nuclear al Teheranului.

În cadrul unei conferinţe de presă cu Grossi, Eslami a afirmat că "orice rezoluţie intervenţionistă (a AIEA) în afacerile nucleare ale Republicii islamice Iran va face obiectul unor contra-măsuri imediate".

La rândul său, Grossi a afirmat că este "indispensabil să obţinem rezultate concrete (...) care să arate că această muncă în comun îmbunătăţeşte situaţia (...) şi, în general, ne ţine departe de conflicte şi, în cele din urmă, de război".

„Instalaţiile nucleare ale Iranului nu trebuie atacate", a spus el, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, în condiţiile în care Israel Katz, ministrul israelian al apărării, a cărui ţară este considerată de experţi ca fiind singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, a declarat luni că Iranul este "mai expus ca oricând la lovituri asupra instalaţiilor sale nucleare".

Grossi, care a sosit luni seara la Teheran, urmează să se întâlnească şi cu preşedintele iranian Massoud Pezeshkian, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Discuţiile sale de la Teheran sunt văzute ca una dintre ultimele şanse pentru diplomaţie înainte de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.

În 2015, Iranul a încheiat un acord la Viena cu mai multe state, între care şi SUA, după 21 de luni de negocieri. Textul prevedea o reducere a sancţiunilor internaţionale vizând Iranul, în schimbul garanţiilor că ţara nu urmăreşte să se doteze cu arma atomică. Teheranul neagă ferm că ar avea astfel de ambiţii militare.

Trei ani mai târziu, Trump a retras unilateral SUA din acord şi a restabilit sancţiuni grele împotriva Iranului.

De atunci, Iranul şi-a mărit considerabil rezervele de uraniu îmbogăţit până la 60%, aproape de 90% necesar dezvoltării unei arme atomice, potrivit AIEA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite