Video Ambasada Iranului la Beirut avertizează că atacul asupra sediului Hezbollah „schimbă regulile jocului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Iranului în Liban spune pe X că lovitura israeliană asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, care vizează sediul central al reprezentantului său Hezbollah, reprezintă o escaladare periculoasă, care va schimba jocul, care „va aduce autorului său o pedeapsă adecvată”.

Armata israeliană  că atacă armele Hezbollah depozitate sub proprietăţi rezidențiale/ FOTO:X
Armata israeliană că atacă armele Hezbollah depozitate sub proprietăţi rezidențiale/ FOTO:X

„Această crimă condamnabilă... reprezintă o escaladare periculoasă care schimbă regulile jocului”, spune ambasada Iranului, citată de Times of Israel.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a negat că ar exista arme în punctele atacate sâmbătă de Israel în suburbiile din sudul capitalei Beirut, în timp ce continuă să păstreze tăcerea referitor la locul în care se află liderul său, Hasan Nasrallah, la aproximativ 12 ore după bombardamentul care se presupune că l-ar fi vizat.

"Acuzaţiile inamicului cu privire la prezenţa armelor sau a depozitelor de arme în clădirile civile pe care le-a bombardat în suburbiile de sud nu sunt adevărate", a afirmat mişcarea şiită într-un scurt comunicat despre valul de atacuri desfăşurate în zorii zile de sâmbătă asupra mai multor puncte din suburbiile capitalei libaneze.

Armata israeliană a declarat, într-un comunicat, că atacă armele Hezbollah depozitate sub proprietăţi rezidenţiale din zona cunoscută sub numele de Dahye, care este un bastion important al grupului şiit.

Cu doar câteva ore mai devreme, aceeaşi zonă fusese deja ţinta unui bombardament de o intensitate fără precedent, care a provocat prăbuşirea mai multor clădiri şi care, potrivit surselor israeliene, l-au avut drept ţintă pe Hasan Nasrallah, care s-ar fi aflat într-un complex subteran, sub clădiri civile.

La jumătate de zi după atac, Hezbollah încă nu a confirmat sau negat public dacă principalul său lider se afla în zonă şi nici unde se află.

Ministerul libanez al Sănătăţii Publice a confirmat până acum şase morţi şi 91 de răniţi în urma atacurilor israeliene de peste noapte, deşi a avertizat că bilanţul va creşte pe măsură ce operaţiunile de salvare continuă, pe fondul distrugerilor mari cauzate de impactul bombelor.

AFP transmite că spitalele din suburbiile de sud ale capitalei Beirut vor fi evacuate, citând o declaraţie de sâmbătă a Ministerul Sănătăţii din Liban.

Pacienţii din aceste spitale vor fi evacuaţi în alte unităţi sanitare "neafectate de agresiunea israeliană". Acestor din urmă, Ministerul Sănătăţii le-a solicitat să "nu mai primească cazuri neurgente până la sfârşitul săptămânii viitoare".

Hezbollah a anunţat sâmbătă că a lansat rachete în nordul Israelului, primul atac după loviturile israeliene intensea supra suburbiilor sudice ale Beirutului de peste noapte, transmite AFP.

Mişcarea şiită pro-iraniană a declarat, într-un comunicat, că a vizat kibbutzul Kabri din nordul Israelului cu rachete Fadi-1 ca răspuns la atacurile "barbare" ale Israelului "asupra oraşelor, satelor şi civililor" din Liban.

La rândul său, armata israeliană a anunţat sâmbătă dimineaţă noi lovituri împotriva Hebzollah în estul Libanului, după ce în cursul nopţii a bombardat intens suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al mişcării armate islamiste.

Armata "loveşte în prezent ţinte (...) aparţinând organizaţiei teroriste Hezbollah din regiunea Bekaa", în estul Libanului, potrivit unui comunicat de presă.

Armata israeliană a mai indicat că sirenele de avertizare au sunat în nordul Israelului, unde Hezbollah a susţinut că a tras rachete.

O explozie a răsunat în capitala libaneză sâmbătă dimineaţă devreme, în timp ce presa locală a raportat un bombardament în apropierea oraşului Bhamdun, la doar 20 de kilometri est de Beirut, o zonă până acum neatinsă de violenţa care s-a concentrat asupra bastioanelor Hezbollah.

Potrivit agenţiei de presă libaneze ANN, în zorii zilei de sâmbătă au fost bombardat mai multe puncte din sudul ţării, unele dintre ele în zonele adiacente graniţei de facto dintre cele două ţări.

New York TImes scrie că nu Hezbollahul e principalul inamic al Israelului, ci Iranul. „Sau, pentru a împrumuta metafora fostului premier israelian Naftali Bennett, Teheranul e capul caracatiței, iar Hezbollah – la fel ca Hamas în Gaza sau gruparea Houthi în Yemen – e doar unul dintre tentacule”.

„Teheranul, iar nu Beirutul, este centrul real de gravitație al acestui conflict. Pe de altă parte, conflictul afectează populația libaneză, care în marea ei majoritate nu agreează Hezbollah. Și are motive întemeiate: gruparea teroristă le-a deturnat țara, le-a asasinat cei mai îndrăgiți conducători, a transformat mare parte a teritoriului în țintă militară și își dedică resursele construcției unei vaste infrastructuri militare – în timp ce economia națională e deja în colaps.

Genul de lovituri bine calibrate demonstrat de atacul cu pagere de săptămâna trecută e incomparabil mai eficient când vine vorba de disiparea aurei de invincibilitate a Hezbollahului în Liban. Unicul mod în care Israelul își poate reabilita factorul de descurajare este să impună costuri direct stăpânului Hezbollah, adică Iranul, susține publicația americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite