Atac violent asupra Beirutului. Liderul Hezbollah a scăpat la mustață din atacurile israeliene. Netanyahu a aprobat loviturile prin telefon din SUA

0
Publicat:

Noi explozii s-au auzit în apropiere de Beirut, la primele ore ale zilei de sâmbătă, iar armata israeliană afirmă că a lovit lansatoare Hezbollah şi că a interceptat rachete, ceea ce Hezbollah a negat, transmite Reuters.

Armata israeliană a lovit ma multe obiective ale Hezbollah din Liban/ FOTO:AFP
Armata israeliană a lovit ma multe obiective ale Hezbollah din Liban/ FOTO:AFP

Comandantul unităţii de rachete a Hezbollah, Muhammad Ali Ismail, ar fi fost ucis, în timp ce este verificat statutul şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, deşi anterior o sursă apropiată Hezbollah a declarat că el este în viaţă.

Martorii Reuters au declarat că au auzit mai multe explozii în Beirut în primele ore ale zilei de sâmbătă.

În timp ce loviturile israeliene au continuat asupra Beirutului în primele ore ale zilei de sâmbătă, armata israeliană a declarat că i-a ucis pe comandantul unităţii de rachete a Hezbollah, Muhammad Ali Ismail, şi pe adjunctul său, Hossein Ahmed Ismail, în sudul Libanului.

De asemenea, armata israeliană afirmă că a lovit lansatoare ale Hezbollah.

Într-o declaraţie pe canalul său Telegram la scurt timp după ora locală 1 a.m., armata israeliană a declarat: ”În ultima oră, avioanele de luptă ale IAF au lovit zeci de lansatoare ale Hezbollah îndreptate către civili israelieni, precum şi clădiri în care erau depozitate arme în mai multe zone din sudul Libanului”.

În plus, armata a precizat că a atacat ţinte ale Hezbollah din Tyr, adăugând că sirenele israeliene de avertizare privind rachetele au sunat în Safed şi în zona înconjurătoare din Galileea Superioară, în nordul Israelului.

Hezbollah a negat sâmbătă că ar exista arme sau depozite de arme în clădirile care au fost lovite într-un atac israelian asupra suburbiilor din Beirut, a declarat biroul media al grupării armate libaneze într-un comunicat.

Atacuri aeriene violente au vizat vineri bastionul Hezbollah în sudul Beirutului, soldate cu doi morţi şi 76 de răniţi, şi l-au ţintit, potrivit televiziunilor israeliene, pe liderul mişcării islamiste libaneze Hassan Nasrallah, care este teafăr, potrivit unei surse apropiate formaţiunii proiraniene, relatează AFP.

Două persoane au fost ucise, iar alte 76 au fost rănite în aceste atacuri, anunţă Ministerul libanez al Sănătăţii care a precizat că este vorba despre un prim bilanţ şi că salvatorii căutau eventuali supravieţuitori între dărâmături.

Şase imobile au fost distruse în totalitate în acest atacuri - cele mai violente de la Războiul din 2006 între Israel şi Hezbollah, potrivt unei surse apropiate mişcării.

Armata israeliană a anunţat vineri seara că a desfăşurat un atac vizând ”cartierul general” al mişcării armate libaneze la periferia de sud a Beirutului.

Ea a ”desfăşurat un atac precis asupra cartierului general al organizaţkiei teroriste Hezbollah la Dahiyeh («periferie» în arabă)”, a anunţat într-o declaraţie televizată un purtător de cuvânt al Tshalului, contraamiralul Daniel Hagari.

Armata a anunţat vineri după-amiaza noi atacuri vizând Heabollah în Liban, la doar câteva minute după discursul susţinut la tribuna ONU de către premierul Benjamin Netanyahu, care a anunţat o continuare a operaţiunilor împotriva mişcării libaneze.

Armata israeliană ”loveşte în prezent (...) ţinte care aparţin organizaţiei teroriste Hezbollah în sudul Libanului”, a anuţat ea într-un comunicat.

O înregistrare video obţinută de AFP surprinde o explozie uriaţă şi coloane de fum gros ridicându-se deasupra imobilelor situate la periferia de sud a capitalei libaneze.

Israelul a desfăşurat un ”atac precis” asupra ”cartierului general” al Hezbollah, iar potrivit mai multor televiziuni israeliene liderul Hezbollah era ţinta atacului.

Hassan Nasrallah ”este bine”, dă asigurări sub protecţia anonimatului o sursă apropiată mişcării.

Un fotograf AFP a relatat despre scene de panică, cu locuitori care fugeau din sector în pripă.

Exploziile au căscat cratere uriaşe în mai multe locuri, potrivit postului de televiziune al Hezbollah, Al-Manar.

Biroul lui Netanyahu a publicat o fotografie în care prim-ministrul aprobă, prin telefon, un atac aerian asupra sediului principal al Hezbollah din Beirut, în timp ce se afla în New York.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Galant a urmărit atacurile aeriene ale IAF asupra sediului Hezbollah de la un post de comandă, a informat The Times of Israel.

De o săptămână, armata israeliană îşi multiplică atacurile în Liban, mai ales la periferia de sud a Beirutului, şi a eliminat comandanţi de rang înalt din cadrul mişcării armate proiraniene - între care Ibrahim Aqil, comandantul unităţii de elită Al-Radwan, ucis într-un atac vinerea trecută.

Joi, Mohammed Srour, comandantul unităţii de drone a Hezbollah, a fost ucis într-un atac, tot la periferia de sud a Beirutului.

Loviturile israeliene din Liban au făcut sute de morţi în ultimele zile şi au stârnit temeri cu privire la un război regional total.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite