Alegerile din Kenya debutează cu violenţă
0Forţele de poliţie din Kenya au fost atacate în dimineaţa zilei de luni de un grup de bărbaţi înarmaţi, cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor de votare. Până în prezent, cel puţin 15 persoane au murit, nouă poliţişti şi şase atacatori, potrivit şefului poliţiei citat de AFP.
Poliţiştii din oraşul Mombasa au raportat un
atac al unei bande de agresori înarmaţi, cu trei ore înainte de a fi deschise
urnele de votare. Cetăţenii trebuie să aleagă preşedintele, senatorii şi
membrii parlamentului şi reprezentanţii regionali pentru noul sistem de
organizare a ţării.
Ambrose Munuasia, şeful serviciilor secrete din Kenya, a declarat că suspectează grupul de atacatori de la Mombasa de legături cu mişcarea separatistă Consiliul Republican Mombasa. Aceasta este cunoscută pentru faptul că urmăreşte obţinerea secesiunii pentru oraşul Mombasa şi regiunea de coastă care îl înconjoară.
Ulterior, autorităţile din Kenya au raportat un al doilea atac asupra poliţiştilor aflaţi în partea de nord a oraşului. Reputaţia statului african drept una dintre cele mai stabile democraţii a fost afectată, ceea ce poate duce la impas economic, relatează jurnaliştii agenţiei de ştiri Associted Press.
Oficialii şi candidaţii la preşedinţie au cerut în mod insistent evitarea violenţelor care s-au petrecut în timpul alegerilor din 2007. În cadrul ultimei votări au fost ucişi mai mult de 1.200 de oameni ca urmare a confruntărilor agresive dintre susţinătorii diferiţilor candidaţi.
În încercarea de a preveni frauda, unele secţii de votare folosesc pentru prima dată sistem de identificare prin amprentă. „Niciodată nu au mai participat atât de mulţi kenyeni”, a declarat Raila Odinga, premierul ţării. „Sunt sigur că vor vota pentru schimbare la aceste alegeri.” Cu toate acestea, noua tehnologie îngreunează procesul de votare.
Liderii ţării au declarat că au depus eforturi pentru a reduce tensiunile apărute în perioada alegerilor, însă există mai mulţi factori care cotribuie la perpetuarea violenţei. Conflictele dintre susţinătorii celor doi candidaţi principali la preşedinţie sunt vechi, iar serviciile de informaţii au raportat că au existat mai multe planuri de atac în ziua de luni ale militanţilor somalezi.
Violenţele trecutului nu au fost uitate
Cei doi favoriţi sunt premierul Raila Odinga şi vicepremierul Uhuru Kenyatta. Odinga este pe cale de a elibera postul, iar Kenyatta este judecat la Tribunalul Penal Internaţional, fiind acuzat de orchestrarea violenţelor de după alegerile din 2007 bănuite de fraudă.
Principalii doi candidaţi se întrec într-o cursă extrem de strânsă, fiecare bucurându-se de un sprijin de aproximativ 40% dintre alegători. În total sunt opt candidaţi care urmăresc ocuparea aceluiaşi post, astfel încât este foarte probabilă organizarea celui de-al doilea scrutin în aprilie, care să-i pună faţă în faţă pe Odinga şi Kenyatta.
Oficialii se tem că violenţele vor escalada pe măsură ce alegerile se prelungesc. Cozi lungi s-au format la secţiile de votare înainte de ora oficială a votării, însă alegătorii se plâng de confuzia generală şi de lipsa de organizare a autorităţilor, relatează jurnaliştii AP.
Alegerile prezidenţiale de luni sunt organizate pentru prima oară în ultimii cinci ani, de când cea mai mare economie din Africa de Est a căzut pradă violenţelor în urma rezultatelor controversate obţine la ultimele alegeri, iar 1.200 de oameni au murit în timpul ciocinirilor brutale.
Între timp, Kenya şi-a reorganizat mai multe sisteme politice, inclusiv constituţia, procesul electoral şi sistemul judiciar. Pentru a asigura buna desfăşurare a votării, au fost solicitaţi 99.000 de poliţişti.
Sunt aşteptaţi să vină la urnele de vot aproximativ 14 milioane de cetăţeni. Printre preocupările principale ale votanţilor se numără economia, asigurarea securităţii şi lupta împotriva corupţiei.