Alegeri în Iran. Aliaţii moderaţi ai preşedintelui Hassan Rouhani au obţinut majoritatea mandatelor în Adunarea Experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reformiştii şi moderaţii iranieni au aplicat o nouă lovitură conservatorilor, obţinând majoritatea mandatelor în Adunarea Experţilor, organismul cleric însărcinat cu alegerea liderului suprem iranian, în urma scrutinului de vineri.

Preşedintele Hassan Rouhani şi fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani - ambii lideri moderaţi - au fost aleşi în Adunare, alături de alţi 50 de aliaţi, relatează agenţia AP, citată de Mediafax.

Alegerea celor 88 de membri ai Adunării Experţilor a avut loc vineri, odată cu scrutinul parlamentar, ale cărui rezultate finale urmează să fie anunţate luni.

Ministerul iranian de Interne a anunţat luni rezultatele finale ale alegerilor pentru Adunarea Experţilor.

O victorie istorică pentru moderaţi

Moderaţii au obţinut 59% din mandate, o victorie istorică pentru aliaţii preşedintelui Hassan Rouhani.

Totodată, mai mulţi reprezentanţi ai liniei dure conservatoare au fost realeşi, printre care şi ayatollahul Ahmad Jannati.

Jannati, care s-a clasat ultimul la Teheran, este liderul Consiliului Gardienilor Revoluţiei, un organism neales, însărcinat cu apărarea Constituţiei şi care triază candidaţii în alegeri.

Consiliul, care se opune reformelor democratice, a descalificat candidaţi reformişti atât în scrutinul parlamentar, cât şi în cel pentru Adunarea Experţilor.

Jannati şi aliaţii săi din cadrul Consiliului l-au descalificat în scrutinul de vineri pe Hassan Khomeini, nepotul ayatollahului Ruhollah Khomeini - fondatorul Republicii Islamice.

Preşedintele Adunării Experţilor, ayatollahul conservator Mohammad Yazdi, a rămas pe tuşă

Faptul că preşedintele Adunării Experţilor, ayatollahul Mohammad Yazdi, unul dintre reprezentanţii liniei dure, nu a fost reales constituie cea mai mare surpriză a acestui scrutin.

Mohammad Taqi Mesbah Yazdi, considerat liderul spiritual al liniei dure conservatoare şi mentorul fostului preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, şi-a pierdut, de asemenea, mandatul în Adunare.

Adunarea Experţilor, care îndeplineşte o funcţie similară cu cea a Colegiului Cardinalilor de la Vatican, urmează să aleagă, la un moment dat, un succesor al actulului lider suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Ea poate, de asemenea, să conteste în mod direct conducerea lui Khamenei, un lucru pe care nu l-a făcut până în prezent.

Mandatul membrilor acestei Adunări are o durată de opt ani.

După ce Khamenei, în vârstă de 76 de ani, a fost supus unei operaţii la nivelul prostatei, în 2014, au reapărut zvonuri în legătură cu starea sănătăţii sale.

Dublul scrutin de vineri reprezintă primele alegeri organizate în ţară după ce Teheranul a încheiat cu marile puteri un acord istoric în dosarul nuclear, anul trecut, în cadrul căruia au fost ridicate sancţiuni occidentale care sufocau economia ţării.

Moderaţii deţineau aproximativ 20 de mandate în vechea Adunare, iar această victorie este considerată o extindere a influenţei lor în noua Adunare.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, niciuna dintre principalele trei tabere politice - reformişti, conservatori şi adepţii liniei dure - nu urmează să obţină o majoritate absolută în noul Parlament, care are în total 290 de membri, însă rezultatele parţiale arată că reformiştii au obţinut cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, notează Mediafax.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite