Iranul trimite Rusiei sute de rachete balistice. Occidentalii susțin că Moscova nu dispune de producția de muniție necesară pentru războiul din Ucraina

0
Publicat:

Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice, au declarat surse pentru Reuters, aprofundând cooperarea militară între cele două țări sancționate de  SUA.

Rachete iraniene FOTO: X
Rachete iraniene FOTO: X

Furnizarea de către Iran a aproximativ 400 de rachete include multe din familia Fateh-110 de arme balistice cu rază scurtă de acțiune, cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene. Această rachetă mobilă pe șosea este capabilă să lovească ținte la o distanță cuprinsă între 300 și 700 km (186 și 435 mile), spun experții, scrie reuters.com.

Livrările au început la începutul lunii ianuarie, după ce un acord a fost finalizat în cadrul unor întâlniri la sfârșitul anului trecut între oficialii militari și de securitate iranieni și ruși care au avut loc la Teheran și Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.

Un oficial militar iranian - care, la fel ca și celelalte surse, a cerut să nu fie identificat din cauza caracterului sensibil al informațiilor - a declarat că au existat cel puțin patru transporturi de rachete și că vor mai fi și altele în următoarele săptămâni. Acesta a refuzat să ofere mai multe detalii.

Un alt oficial iranian de rang înalt a declarat că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.

"Vor fi mai multe transporturi", a declarat cel de-al doilea oficial iranian. "Nu există niciun motiv pentru a le ascunde. Avem voie să exportăm arme către orice țară pe care o dorim".

Restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul de către Iran a unor rachete, drone și alte tehnologii au expirat în octombrie. Cu toate acestea, Statele Unite și Uniunea Europeană au menținut sancțiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul preocupărilor legate de exporturile de arme către proxeneții săi din Orientul Mijlociu și către Rusia.

O a patra sursă, familiarizată cu acest subiect, a confirmat că Rusia a primit recent un număr mare de rachete din Iran, fără a oferi detalii suplimentare.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat la începutul lunii ianuarie că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia este aproape de a achiziționa arme balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, pe lângă rachetele deja obținute din Coreea de Nord.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că Washingtonul a văzut dovezi că discuțiile avansează în mod activ, dar nu există încă niciun indiciu că ar fi avut loc livrări.

Jeffrey Lewis, un expert de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, a declarat că familia de rachete Fateh-110 și Zolfaghar sunt arme de precizie.

"Ele sunt folosite pentru a ținti spre lucruri de mare valoare și care au nevoie de daune precise", a declarat Lewis, adăugând că 400 de muniții ar putea provoca daune considerabile. Cu toate acestea, el a precizat că bombardamentele rusești erau deja "destul de brutale".

Întârzierea ajutorului american slăbește apărarea ucrainei

O sursă militară ucraineană a declarat pentru Reuters că Kievul nu a înregistrat nicio utilizare a rachetelor balistice iraniene de către forțele rusești. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

Fostul ministru ucrainean al apărării Andrii Zagorodniuk a declarat că Rusia a vrut să își

suplimenteze arsenalul de rachete într-un moment în care întârzierile în aprobarea unui pachet major de ajutor militar american în Congres au lăsat Ucraina în criză de muniție și alte materiale.

"Lipsa sprijinului american înseamnă penurie de apărare aeriană terestră în Ucraina. Așa că ei vor să acumuleze o masă de rachete și să străpungă apărarea aeriană ucraineană", a declarat Zagorodniuk, care prezidează Centrul pentru Strategii de Apărare, un grup de reflecție în domeniul securității cu sediul la Kiev, și care consiliază guvernul.

Kievul a cerut în repetate rânduri Teheranului să înceteze furnizarea de drone Shahed către Rusia, care au devenit un element de bază al atacurilor cu rază lungă de acțiune ale Moscovei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, alături de o serie de rachete.

Forțele aeriene ucrainene au declarat în decembrie că Rusia a lansat 3.700 de drone Shahed în timpul războiului, care pot zbura sute de kilometri și explodează la impact. Ucrainenii le numesc "mopede" din cauza sunetului distinctiv al motoarelor lor; apărarea aeriană doboară zeci de astfel de drone în fiecare săptămână.

Inițial, Iranul a negat că a furnizat drone Rusiei, dar câteva luni mai târziu a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte ca Moscova să lanseze războiul împotriva Ucrainei în 2022.

"Cei care acuză Iranul că a furnizat arme uneia dintre părțile implicate în războiul din Ucraina o fac în scopuri politice", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, întrebat despre livrarea de drone de către Teheran către Rusia. "Nu am dat nicio dronă pentru a lua parte la acel război".

Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, un think tank cu sediul în Philadelphia, a declarat că o livrare de rachete Fateh-100 și Zolfaghar din partea Iranului ar oferi Rusiei un avantaj și mai mare pe câmpul de luptă.

"Acestea ar putea fi folosite pentru a lovi ținte militare la adâncimi operaționale, iar rachetele balistice sunt mai greu de interceptat de către apărarea aeriană ucraineană", a declarat Lee.

Aprofundarea legăturilor cu Moscova

Conducătorii clerici de linie dură din Iran au căutat în mod constant să aprofundeze legăturile cu Rusia și China, mizând că acest lucru ar ajuta Teheranul să reziste sancțiunilor americane și să pună capăt izolării sale politice.

Cooperarea în domeniul apărării între Iran și Rusia s-a intensificat de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022.

Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, s-a întâlnit cu șeful Forțelor Aerospațiale ale Gardienilor Revoluției din Iran, Amirali Hajizadeh, la Teheran, în septembrie, când i-au fost expuse drone, rachete și sisteme de apărare aeriană iraniene, a relatat presa de stat iraniană.

Iar luna trecută, ministerul rus de externe a declarat că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin și omologul său iranian Ebrahim Raisi să semneze în curând un nou tratat de cooperare extinsă, în urma discuțiilor purtate la Moscova în decembrie.

"Acest parteneriat militar cu Rusia a arătat lumii capacitățile de apărare ale Iranului", a declarat oficialul militar. "Nu înseamnă că luăm partea Rusiei în conflictul din Ucraina".

Miza este mare pentru conducătorii clerici ai Iranului pe fondul războiului dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas care a izbucnit după 7 octombrie. Ei se confruntă, de asemenea, cu o disensiune tot mai mare acasă din cauza dificultăților economice și a restricțiilor sociale.

În timp ce Teheranul încearcă să evite o confruntare directă cu Israelul, care ar putea atrage Statele Unite, aliații săi din Axa Rezistenței - inclusiv Hezbollah în Liban și Houthis în Yemen - au atacat ținte israeliene și americane.

Un diplomat occidental informat pe această temă a confirmat livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia în ultimele săptămâni, fără a oferi mai multe detalii.

Acesta a declarat că națiunile occidentale sunt îngrijorate de faptul că transferul reciproc de arme de către Rusia către Iran ar putea consolida poziția acesteia în orice posibil conflict cu Statele Unite și Israelul.

Iranul a declarat în noiembrie că a finalizat aranjamentele pentru ca Rusia să-i furnizeze avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament pentru piloți Yak-130.

Analistul Gregory Brew de la Eurasia Group, o companie de consultanță în domeniul riscurilor politice, a declarat că Rusia este un aliat de conveniență pentru Iran.

"Relația este tranzacțională: în schimbul dronelor, Iranul se așteaptă la mai multă cooperare în domeniul securității și la armament avansat, în special la avioane moderne", a spus el.

Rusia nu dispune de producția de muniție necesară pentru războiul din Ucraina

Rusia nu dispune de o producție internă de muniție suficientă pentru a-și satisface nevoile în războiul său împotriva Ucrainei, dar președintele Vladimir Putin nu a renunțat la speranțele sale de a subjuga țara, au declarat miercuri oficiali occidentali.

Industria militară a Rusiei se luptă, de asemenea, cu impactul sancțiunilor, au spus oficialii, adăugând că incapacitatea țării de a avea acces la componente occidentale îi subminează capacitatea de a produce noi sisteme și de a le repara pe cele vechi.

Rezumatul situației făcut de oficialii occidentali vine în contextul în care războiul din Ucraina intră în al treilea an, cu Rusia în ascensiune după ce a preluat controlul asupra orașului ucrainean Avdiivka și pe fondul avertismentelor că Ucraina rămâne, de asemenea, fără muniție.

"Nu credem că Rusia are un plan semnificativ dincolo de continuarea luptei în așteptarea că numărul de oameni și echipamente rusești va spune în cele din urmă", a declarat un oficial, vorbind sub protecția anonimatului.

Lipsa de provizii a Ucrainei a intrat în centrul atenției odată cu dependența sa de sprijinul occidental pentru bani și echipamente, mai ales că disputele politice de la Washington blochează un ajutor de 61 de miliarde de dolari din partea SUA.

Proiectilele de artilerie sunt în criză, experții și soldații de pe linia frontului estimând că artileria rusă trage acum de cinci ori mai repede decât cea ucraineană.

Cu toate acestea, oficialii occidentali au declarat că și Rusia are probleme, deoarece sancțiunile au afectat puternic producția militară, provocând întârzieri și crescând costurile, ceea ce înseamnă că nu poate ține pasul cu cerințele războiului.

O consecință a fost că Moscova a rechiziționat echipamente militare care erau destinate aliaților străini, au spus ei. În luna martie a anului trecut, Forțele Aeriene indiene au declarat că Rusia nu a reușit să livreze livrări vitale pe care le angajase pentru armata indiană din cauza războiului din Ucraina.

"Capacitățile interne de producție de muniție ale Rusiei sunt în prezent insuficiente pentru a satisface nevoile conflictului din Ucraina", a declarat un oficial.

În ciuda problemelor, obiectivele lui Putin au rămas neschimbate, au avertizat oficialii, spunând că nu cred că Rusia a renunțat la obiectivele sale de subjugare a Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite