AIEA informează UE că îmbogățirea uraniului în Iran este aproape de nivelul militar

0
Publicat:

Iranul duce demersuri pentru îmbogățirea uraniului peste concentrația necesară pentru scopuri comerciale, atingând nivelul de 60%, aproape de cel folosit pentru armele atomice, a spus luni directorul Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) Rafael Grossi, citat de Reuters, scrie Agerpres.

Steag Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică FOTO: Fly Of Swallow Studio/Shutterstock
Steag Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică FOTO: Fly Of Swallow Studio/Shutterstock

Șeful AIEA i-a informat pe miniștrii de externe din statele member ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, despre programul nuclear Iranian, care este în dezvoltare în ciuda presiunilor ONU.

Ulterior, Grossi a declarat agenției citate că ritmul actual al producției de uraniu îmbogățit în Iran este de șapte kilograme pe lună, ceva mai scăzut decât la sfârșitul anul trecut.

Începând din iunie până în luna noiembrie, ritmul a fost redus la trei kilograme lunar, însă a urcat la nouă kilograme pe lună, sfârșitul lui 2023, potrivit informațiilor făcute publice de AIEA, cei mai experimentați, la monitorizarea procesului.

Directorul AIEA a susținut că dorește să facă încă o vizită la Teheran, la un an de la cea precedentă, pentru a împiedica adâncirea disensiunilor.

Potrivit acordului încheiat în 2015 cu puterile internaționale, Iranul ar fi trebuit să limiteze nivelul de îmbogățire pentru uraniu la 3,67%, însă după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul respectiv în 2018 şi a reintrodus sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, partea iraniană nu a mai respectat limita.

În ciuda faptului că a depășit concentraţia necesară pentru utilizarea uraniului în scopuri paşnice, cum ar fi producţia de energie în centrale nucleare, Iranul continuă să afirme că nu are intenţia să producă arme atomice.

Grossi a observat însă că schimbările de ritm în îmbogăţirea uraniului nu modifică evoluţia de bază - creşterea continuă a stocurilor de uraniu concentrat de care dispune Iranul. AIEA a avertizat că depăşirea pragului de concentraţie de 60% ar putea permite fabricarea a trei bombe atomice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite