Agenţiile de rating, retrogradate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea de revizuire financiară Dodd-Frank a cerut agenţiilor de reglementare financiară să renunţe la toate referirile la agenţiile de rating.

Agenţiile de rating sunt printre vinovaţii de criza financiară, deoarece au acordat ratinguri AAA pentru mii de titluri de valoare care, atunci când balonul a explodat, s-au dovedit a fi în categoria „junk". Au trecut trei ani de atunci. Agenţiile de reglementare bancară ale ţării au făcut acum, în sfârşit, propunerea ca agenţiile de rating să nu mai fie arbitrii oficiali ai siguranţei financiare şi să fie înlocuite cu un set de criterii obiective şi transparente, care să determine riscul unor active din portofoliile celor mai mari 30 de bănci ale ţării.

Niciun instrument de măsură a unui potenţial risc nu e perfect, desigur. Dar sistemele de măsură concepute de agenţiile de reglementare sunt indicatori rezonabili de vulnerabilitate. Iar aceste criterii mai obiective au un mare avantaj: nu sunt afectate de conflictul de interese care există în cazul agenţiilor de rating, acestea fiind plătite cu milioane de dolari chiar de companiile pe care le evaluează.

Legea de revizuire financiară Dodd-Frank a cerut agenţiilor de reglementare financiară să renunţe la toate referirile la agenţiile de rating. Aceasta înseamnă că băncile au nevoie de instrumente noi pentru a stabili cât capital trebuie să păstreze ca rezervă pentru a se asigura împotriva pierderilor de pe urma activelor riscante.

Pentru a înlocui ratingurile unor obligaţiuni asigurate, cum ar fi cele prin ipoteci, agenţiile de reglementare au propus o formulă bazată pe riscurile activelor cuprinse în aceste obligaţiuni şi pe ordinea în care acestea au prioritate la absorbţia pierderilor. Pentru a aprecia riscul de neplată al guvernelor, ele au propus ca băncile să folosească ratingurile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Şi au propus o formulă bazată pe fluxul monetar, pe pârghiile de susţinere a preţului acţiunilor şi pe volatilitatea acestuia pentru a aprecia riscul datoriilor corporatiste.  Băncile au termen până în februarie pentru a comenta aceste propuneri.

Nu va fi probabil sfârşitul agenţiilor de rating. Acestea vor putea stabili în continuare riscul pentru investitori, dar înlăturarea lor din procesul de reglementare va face sistemul mai sigur.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite