Aduce epidemia Ebola sfârşitul lumii? Specialiştii avertizează că numărul victimelor va ajunge la 20.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor care vor contracta virusul Ebola va urca la 20.000 până în noiembrie, iar eforturile pentru combaterea celei mai grave epidemii de febră hemoragică Ebola din istorie nu înregistrează progrese. Pe măsură ce spitalele şi autorităţile eşuează, oamenii se întorc către divinitate pentru a încerca să găsească o explicaţie.

Doctorul Mohammed Sankoh, directorul Spitalului Mântuirea din Monrovia, capitala Liberiei, citeşte din Corintineni înainte de a intra într-o şedinţă cu personalul unităţii medicale, încep jurnaliştii „Foreign Policy” un reportaj cu titlul „Este Ebola începutul sfârşitului lumii?” despre epidemia Ebola izbucnită în martie. 

Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt”, recită Sankoh din spatele ochelarilor cu rame aurii (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, 13:2). 

Pe lângă slujba de la Spitalul Mântuirea, doctorul este şi predicator cu jumătate de normă la biserica Philadelphia din Monrovia. Iar cele două roluri se întrepătrund tot mai mult zilele acestea, pe măsură ce doctorul şi predicator încearcă să înţeleagă această criză umanitară fără precedent, de proporţii oribile. 

Până acum, peste 2.900 de persoane au murit în această epidemie Ebola, cea mai gravă din istorie, conform celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, eliberat la 20 septembrie. Tot la această dată, numărul celor infestaţi depăşise 6.000. 

Astfel, OMS a avertizat astăzi că numărul persoanelor care riscă să contracteze virusul Ebola în următoarele şase săptămâni a urcat la 20.000. 

„Presupunând că nu există o schimbare a măsurilor privind controlul epidemic, la începutul lunii noiembrie există riscul de a fi 9.939 de cazuri de Ebola în Liberia, 5.925 în Guineea şi 5.063 în Sierra Leone”, afirmă autorii studiului OMS publicat astăzi. „Fără o ameliorare drastică a măsurilor, în următoarele luni vor exista mii de noi cazuri de infectare pe săptămână”, explică specialiştii, avertizând că riscul decesului este la nivelul de 70,8%.

Epidemia Ebola s-a răspândit într-un ritm galopant. La începutul lunii iulie, numărul victimelor depăşea cu puţin 460. Rapiditatea şi pericolul ce derivă din aceasta sunt aduse de faptul că, pentru prima dată, sunt afectate mari aglomeraţii urbane şi nu sate izolate - de aceea este şi atât de greu de combătut această epidemie. 

Sankoh crede că epidemia Ebola este un semn pentru sfârşitul lumii care, aşa cum este el descris în Evanghelia după Luca (21: 8-36): „Iar când veţi auzi de războaie şi de răzmeriţe, să nu vă înspăimântaţi; căci acestea trebuie să fie întâi, dar sfârşitul nu va fi curând. Atunci le-a zis: Se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie. Şi vor fi cutremure mari şi, pe alocurea, foamete şi ciumă şi spaime şi semne mari din cer vor fi”. 

La fel ca el, sunt mulţi care cred că doar la divinitate poate fi găsită explicaţia pentru Ebola. Peste tot în Monrovia se vorbeşte despre prevestiri şi profeţii. Sistemul de sănătate publică nu face faţă numărului uriaş de cazuri. Până acum, doar la Spitalul Mântuirea au murit nouă angajaţi după ce au contractat virusul. 

Rudele celor internaţi aşteaptă în faţa spitalelor cu pungi de plastic în care pun haine curate, pâine, biscuiţi şi telefoane mobile încărcate. Imediat ce un angajat al spitalului iese pe poartă, este asaltat de familiile care aşteaptă orice informaţie despre bolnavi. 

Unul dintre cei care aşteaptă este Roosevelt Sargeoh, un profesor în vârstă de 52 de ani. Săptămâna trecută, fiul său în vârstă de 22 de ani, în ultimul an de facultate, a început să vomite şi să acuze dureri puternice de stomac. Sargeoh s-a temut să-l mai ţină acasă, alături de soţia sa şi de ceilalţi şapte copii, aşa că l-a urcat într-un taxi şi a încercat să-l interneze. În Monrovia există opt spitale şi mai multe clinici. Înainte de Mântuirea, toţi au refuzat să-l primească pe băiatul bolnav. 

Până la urmă, un doctor i-a spus să-l aducă aici şi să-l lase în zona de aşteptare - un gang lat din faţa intrării în spital. Acolo, băiatul a stat chircit de durere două ore şi jumătate. Apoi a intrat în spital şi, de atunci, tatăl său aşteaptă în faţa spitalului în fiecare zi veşti despre el. 

La câteva ore după ce i-a povestit toate acestea jurnalistului de la „Foreign Policy”, Sargeoh a aflat că fiul său murise încă de săptămâna trecută. Trupul său a fost unul dintre cele 70 transportate săptămâna trecută. „Oamenii vin atunci când sunt grav bolnavi şi nu mai avem cu ce să-i ajutăm. Ajungi aici, cazi şi mori”, spune Sam Tarplah, supraveghetor la Spitalul Mântuirea. 

Tot în faţa spitalului Mântuirea, în zona de aşteptare, stă şi Esther Cooper, o fată de 13 ani într-un tricou roz. Mama, tatăl şi sora ei de cinci ani au murit în ultimele zile de Ebola. Acum, fata stă alături de o femeie în vârstă şi încearcă să se ţină treze una pe alta. „Mă simt oribil, dar n-am ce să fac”, spune unchiul fetei, care stă la depărtare, alături de celelalte rude cu pungi de plastic în mâini. „Sper că Dumnezeu o va vindeca. Totul este cu Dumnezeu.”

ebola grafic

Epidemia Ebola. INFESTAREA ANIMAL-OM

Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

Epidemia Ebola. SIMPTOME

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile. 

infografi Ebola AFP

Epidemia Ebola. CEL MAI EFICIENT TRATAMENT

Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni. 

Cei infestaţi au nevoie de tratament intensiv. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, cei infestaţi cu Ebola sunt trataţi pentru deshhidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi. 

Click pe imagine pentru a mări

image

Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/cea-mai-periculoas-epidemie-ebola-din-istorie" target="_blank">View the story "Cea mai periculoasă epidemie Ebola din istorie" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite