Epidemia Ebola se acutizează. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere accelerarea cercetării pentru opt tratamente şi două vaccinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.900 de persoane au murit din martie şi până acum după ce au contractat virusul Ebola, aceasta fiind cea mai violentă epidemie de febră hemoragică din istorie. Câteva seruri experimentale şi tratamente intense au dat însă rezultate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere intensificarea eforturilor pentru limitarea contagiunii, însă nu se aşteaptă la soluţii în următoarele şase luni.

Epidemia Ebola continuă să se extindă într-un ritm galopant, atrag atenţia specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Până acum s-au înregistrat 3.500 de cazuri de infestare şi peste 1.900 de morţi. Săptămâna trecută, bilanţul anunţa 1.500 de morţi şi 3.000 de infestaţi. 

Organizaţia a prezentat joi o listă pe care figurează opt tratamente experimentale şi două vaccinuri de dezvoltat celor aproximativ 200 de experţi reuniţi joi la Geneva pentru a face un bilanţ al mijloacelor de combatere a Ebola. Până acum, mai multe persoane au fost salvate cu ajutorul unui astfel de ser experimental, combinat cu îngrijire intensă. 

Virusul Ebola se transmite de la om la om prin contactul direct cu fluidele corpului infestat, atunci când acestea ajung în sângele, în ochii sau în cavităţile celeilalte persoane. Nu există un leac pentru Ebola, însă, în medie, 50% dintre persoanele care contractează virusul se salvează. Tratamentul recomandat este cel specific terapiei intensive, iar oamenii sunt trataţi pentru simptome - deshidratare, hemoragie, febra extrem de ridicată. Dacă acestea pot fi ţinute sub control, atunci organismul devine suficient de puternic pentru a lupta cu virusul. 

Click pe imagine pentru a mări

image

Cu un astfel de tratament au fost salvaţi cei doi americani infestaţi în Liberia - un doctor şi o asistentă - care lucrau în spitalul din capitala Monrovia. 

Cei doi au semnat pe propria răspundere că vor să le fie administrat medicamentul, numit ZMapp. Li s-a spus că, până atunci, niciun om nu-l încercase.

Serul fusese testat doar pe maimuţe: patru au fost infectate cu Ebola şi, la 24 de ore de la expunere, li s-a administrat medicamentul. Toate au supravieţuit. Altor patru maimuţe li s-a administrat serul la 48 de ore de la infestare. Doar două au supravieţuit. 

Medicamentul-minune, obţinut de la şoareci

Cei doi americani şi-au asumat riscurile. Erau infectaţi deja de nouă zile şi ştiau că nu mai au nimic de pierdut. Brantly (foto dreapta) a primit prima doză pentru că starea sa se înrăutăţise rapid. O oră mai târziu, doctorul se simţea mult mai bine. A început să respire mai uşor.

Unul dintre medicii care l-au tratat a descris evenimentul drept „miraculos”, transmite CNN. Similar, asistenta Nancy Writebol se simte mult mai bine, iar doctorii atribuie progresul aceluiaşi medicament ZMapp, dezvoltat pe baza complexului RISC  (vezi grafic) şi care a fost obţinut pe baza anticorpilor dezvoltaţi de şoareci după infestarea cu tulpini Ebola. 

ebola grafic

INFESTAREA ANIMAL-OM

Transmiterea se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virus, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

SIMPTOME

Principalul simptom este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile. 

infografi Ebola AFP

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/cea-mai-periculoas-epidemie-ebola-din-istorie" target="_blank">View the story "Cea mai periculoasă epidemie Ebola din istorie" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite