Epidemia Ebola: Obama trimite 3.000 de soldaţi în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii liberieni sunt implicaţi deja în eforturile de limitare a epidemiei
Soldaţii liberieni sunt implicaţi deja în eforturile de limitare a epidemiei

Cea mai acută epidemie Ebola din istorie i-a forţat pe americani să ia măsuri extraordinare. Preşedintele Barack Obama va trimite 3.000 de soldaţi americani în Africa de Vest pentru a participa la lupta împotriva virusului Ebola.

Barack Obama va prezenta astăzi planul de combatere a epidemiei Ebola în timpul unei vizite la sediul Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Atlanta. Strategia SUA se va axa pe Liberia, una dintre ţările cele mai afectate de virus şi unde se consideră că se află focarul actualei epidemii Ebola, cea mai violentă din istorie. Celelalte ţări cuprinse în planul americanilor sunt Sierra Leone şi Guineea. Un centru de comandament va fi instalat în Monrovia, capitala Liberiei. 

Soldaţii americani vor participa în special la construirea de noi centre de tratament în zonele afectate. Totodată, SUA vor crea în Liberia un centru permanent de formare a 500 de lucrători sanitari pe săptămână, a precizat sursa citată.

Până acum, peste 4.000 de oameni au fost infestaţi cu virusul Ebola, în timp ce peste 2.200 au murit în epidemia izbucnită în martie. 

„Este cea mai mare şi mai constantă epidemie Ebola din istorie. Epidemiile precedente au izbucnit şi au rămas în sate izolate, cu populaţii relativ scăzute. Acum, această epidemie a cuprins mari zone urbane, ceea ce o face mult mai greu de controlat. Aşa că se extinde inclusiv în ţări vecine - Nigeria, Sierra Leone, Guinea - din focar, Liberia, şi există temeri că se va răspândi şi în alte ţări”, a explicat doctorul William Schaffner, expert în sănătate publică din cadrul Vanderbilt Medical Center, pentru „The Wall Street Journal”. 

ebola grafic

„Realistic vorbind, singurul tratament este îngrijirea intensivă, care poate salva vieţile a jumătate dintre cei infestaţi, chiar şi mai mult. Tratamentul direct, vaccinurile, sunt deocamdată toate în stare de prototip, iar dezvoltarea lor va mai dura”, a adăugat Schaffner. 

Epidemia Ebola. Stare de urgenţă în Liberia 

Preşedintele Liberiei a declarat stare de urgenţă pentru 90 de zile din cauza epidemiei Ebola. Lui i s-a adăugat şi preşedintele Nigeriei, însă, în ciuda instituirii stării de urgenţă, nu se înregistrează progrese în încercările de a stopa epidemia. Sistemele publice ale acestor ţări africane sărace nu pot face faţă avansului galopant al epidemiei. Actuala epidemia Ebola este considerată cea mai gravă de până acum. Din 1976, de când s-a înregistrat prima epidemie, virusul s-a dezvoltat şi au apărut noi tulpini. 

În plus, numărul ridicat de străini care lucrează ca misionari sau voluntari în aceste ţări africane - Liberia, Guinea, Sierra Leone şi Nigeria - creşte dramatic riscul de a duce virusul Ebola peste hotare. 

Epidemia Ebola. Cele cinci tulpini ale virusului

În momentul de faţă, cercetătorii recunosc cinci tulpini Ebola: virusul Zair (ZEBOV), virusul Sudan (SEBOV), virusul Reston (REBOV), virusul Coasta de Fildeş (CIEBOV) şi virusul Bundibugyo (BDBV). Dintre acestea, doar ZEBOV, SEBOV şi BDBV au făcut victime umane, celelalte răspândindu-se între animale. 

Doctorul Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola, avertizează că epidemia din vestul Africii, unde au murit deja 932 de persoane, este „fără precent”. Pentru prima dată, epidemia face ravagii în oraşe mari, chiar capitale, din Guinea, Sierra Leone şi Liberia.

„Această tulpină a virusului Ebola aduce o probabilitate de 90% de a muri după infestare. Este o rată spectaculoasă după orice standard, este unul dintre cele mai letale virusuri din din câte există”, a declarat Piot într-un interviu acordat CNN. 

Tot Piot este cel care spune că măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. Practic, şi celelalte epidemii au fost stopate în momentul în care condiţiile de carantină au fost respectate strict. Această epidemie se diferenţiază însă prin faptul că a devenit una internaţională foarte rapid - deja, s-au înregistrat cazuri de infestare în patru ţări.

Epidemia Ebola. INFESTAREA ANIMAL-OM

Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

Epidemia Ebola. SIMPTOME

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile. 

infografi Ebola AFP

Epidemia Ebola. CEL MAI EFICIENT TRATAMENT

Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni. 

Cei infestaţi au nevoie de tratament intensiv. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, cei infestaţi cu Ebola sunt trataţi pentru deshhidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi. 

Click pe imagine pentru a mări

image

Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite