Adevărul Live cu gen. Constantin Degeratu: Ce măsuri ia NATO în faţa agresiunii ruse şi ce poate face România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major al Armatei Române, a vorbit, la Adevărul Live, despre acţiunile expansioniste ale Federaţiei Ruse sub conducerea lui Vladimir Putin şi despre cum ar putea Alianţa Nord-Atlantică să oprească agresiunile ruse.

În ciuda sancţiunilor economice la adresa Rusiei, acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina şi în zona adiacentă nu s-au schimbat prea mult. Mai mult, tonul şi acţiunile Rusiei s-au înăsprit la adresa NATO. 

Cum răspunde NATO la provocările Rusiei? Este România pregătită pentru a susţine eforturile NATO în această direcţie? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, a răspuns generalul Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major al Armatei Române, într-o ediţie specială  la „Adevărul Live” moderată de Ion M. Ioniţă.

Din păcate ne aflăm într-un mediu dificil pe plan internaţional. Vedem ce se întâmplă între Rusia şi Occident. Tonul se înăspreşte şi chiar Putin declara că Occidentul nu va reuşi niciodată să-şi impună voinţa în faţa Rusiei. Ce face România, în contextul în care s-a angajat în faţa NATO să mărească costurile militare şi ce face NATO?, întreabă Ion M. Ioniţă, la începutul dialogului cu Generalul Constantin Degeratu, fost şef al Statului Major al Armatei Române.

Cât de gravă este situaţia?

 

Nu cred că spun vreo noutate: situaţia este foarte, foarte gravă. Nu se vede ceva concret privind capacitate noastre de a ne apăra, spune gen. Degeratu.

image

A existat o măsură decisă de a creşte aportul financiar la armată. Este una firească. Din punctul de vedere al situaţiei explozive, nu este eficientă. Ameninţarea este inexorabilă şi nu este timp de creşterea progresivă a capacităţilor armatei. Comparativ ne aflăm în momentul Churchill. Ne trebuie eforturi şi angajamente extraordinare. Summitul NATO n-a reuşit asta, a mers pe varianta că mai avem timp. Oricum, şi bugetele crescute în timp scurt a bugetelor, banii s-ar duce pe plata datoriilor, explică gen. Degeratu (foto dreapta).

Rusia pare că nu mai poate da înapoi. Din punctul acesta de vedere, inclusiv rachetele nucleare din centrul Moscovei, situaţia este gravă. Dar trebuie să vedem ce se întâmplă. Rusia are un comportament istoric, întotdeauna existând un armistiţiu. Cam aşa s-a comportat de fiecare dată, după ce a pierdut ceva, după refacerea forţelor acţionează după acelaşi tipar: Transnistria, Georgia, Crimeea, Ucraina. Fiecare declaraţie de război a Rusiei noi nu am luat-o în seamă. Societatea euro-atlantică nu este pregătită sau doritoare să accepte această situaţie, spune gen. Degeratu.

Apărarea graniţelor naţionale nu a fost planificată?, întreabă Ioan M. Ioniţă.

Nici măcar nu a fost luată în considerare, a fost considerată nenecesară. Fiecare ţară în parte a încercat să rezolve ameninţarea pe care o avea: economică, cibernetică etc., răspunde specialistul.

Războiul acum nu mai implică doar armata, implică întreaga societate. Aici România are de pierdut. M-aş bucura să fiu alarmist. Problema nu mai este dacă sunt eu alarmist sau nu, ci că multă lume a ajuns să spună lucrurile acestea. Şi nu prea suntem ascultaţi, spune gen. Degeratu.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite