Bogdan Aurescu: Sistemul antirachetă provoacă îngrijorare în Rusia pentru că e o „garanţie că România nu se va întoarce în altă sferă de influenţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat marţi seară în cadrul unui emisiuni a postului Digi24 că sistemul antirachetă are un scop pur defensiv, dar că acesta demonstrează, pe de altă parte, că România nu va reveni în sfera de influenţă a Rusiei.

Afirmaţia liderului diplomaţiei vine în contextul în care mai mulţi oficiali de la Moscova susţin că Rusia a fost provocată de NATO şi SUA în ultimul timp, inclusiv prin intermediul scutului antirachetă.

Mai precis, precizarea lui Aurescu vine la ideea repetată des în ultimul timp de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cel care susţine amplasarea sistemelor antirachetă din România şi Polonia reprezintă o încălcare a acordurilor pentru controlul armamentului, încheiate de Statele Unite şi Rusia.

„Contrar acordului, Statele Unite plănuiesc să înceapă deplasarea lansatoarelor de rachete pentru apărare în România şi Polonia anul viitor, sisteme care pot fi folosite pentru lansarea rachetelor ofensive cu rază medie de acţiune, cum ar fi rachetele Tomahawk”, spunea şeful diplomaţiei de la Moscova.

„Argumentele sunt foarte clare din punct tehnic şi juridic. Rămâne argumentul politic. De ce acest sistem provoacă îngrijorare în Rusia? Pentru că el reprezintă în România, prin baza de la Deveselu, o prezenţă permanentă americană pe teritoriul României, garanţia faptului că România nu se va întoarce în altă sferă de influenţă”, a afirmat Bogdan Aurescu la Digi24.

Totodată, liderul diplomaţiei române a subliniat că rachetele de la Deveselu „nu au explozibili, nu au încărcătură nucleară, nu pot fi înlocuite cu alte rachete care să aibă capacităţi ofensive”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite