23 de euro câştigă lunar angajaţii etiopieni din industria textilă care lucrează pentru  firme ca H&M, Guess sau Calvin Klein

0
Publicat:
Ultima actualizare:

23 de euro este salariul câştigat lunar de muncitori etiopieni care lucrează pentru mărci precum Guess, H & M sau Calvin Klein. Ei sunt cel mai prost plătiţi angajaţi din lume, potrivit unui raport publicat marţi, citat de Le Monde .

Etiopia îşi propune să devină cel mai mare centru al industriei textile de pe continent, iar strategia naţională de umilire a propriilor cetăţeni prin propunerea unor condiţii salariale ridicole în scopul de a atrage investitori străini capătă, iată, proporţii neaşteptate. Angajaţii etiopieni lucrează pentru mai puţin de o treime din salariul lucrătorilor din Bangladesh, raportează un studiu al Centrului Stern de la Universitatea din New York, centru care militează pentru drepturile omului. Studiul intitulat „Made in Etiopia: provocările noilor frontiere din industria de îmbrăcăminte“ arată cum angajaţii din Bangladesh câştigă 95 de dolari pe lună, cei din Kenya 207 de dolari, iar 326 de dolari primesc cei din China. Amintim că articolele de îmbrăcăminte fabricate pe astfel de salarii mizere sunt ulterior comercializate în pieţele occidentale, asigurând profituri imense companiilor care exploatează fără scrupul disparităţile salariale enorme la nivel mondial.

„ În dorinţa lor de a crea un brand "Made in Ethiopia", guvernul, brandurile mondiale şi producătorii străini nu au prevăzut că salariul de bază e pur şi simplu prea scăzut pentru ca lucrătorii să poată trăi din munca lor.", explică autorii studiului.

Potrivit raportului, lucrătorii din industria textilă, majoritatea fiind femei, sunt suprasolicitaţi, sunt prost instruiţi şi există conflicte culturale cu directorii de fabrici care sunt în mare parte asiatici. Studiul a analizat parcul industrial Hawassa, din sudul ţării, unul dintre cele cinci centre industriale deschise de guvern încă  din anul 2014. Fabrica angajează  25.000 de oameni si produce haine pentru branduri la nivel mondial. Pe termen lung, ar trebui să lucreze acolo aproximativ 60.000 de persoane. Companiile din China, India şi Sri Lanka au deschis fabrici în acest parc.

Guvernul se aşteaptă ca exporturile de articole de îmbrăcăminte, în prezent în valoare de 145 de milioane de dolari pe an, să crească la aproximativ 30 de miliarde de dolari. Un obiectiv care "pare nerealist", potrivit studiului, deoarece salariile scăzute conduc în mod natural la o productivitate scăzută şi  la greve repetate. Fabricile au înlocuit, în medie, toţi angajaţii lor, la fiecare 12 luni, se mai detaliază în raportul citat de Le Monde.

Etiopia este a doua ţară cu cea mai mare populaţie din Africa, cu circa 105 milioane de persoane care încă trăiesc în mare parte din agricultură şi se confruntă cu secetă şi sărăcie. Centrul Stern invită guvernul etiopian să introducă un salariu minim şi să elaboreze un plan economic pe termen lung pentru a consolida industria textilă şi a confecţiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite