Zelenski: În regiunea Herson, ruşii au comis „aceleaşi atrocităţi” ca şi în alte părţi din Ucraina VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele ruse, care au ocupat o parte din regiunea Herson recent recucerită de armata ucraineană, au comis "aceleaşi atrocităţi" ca şi în alte părţi din Ucraina pe care le-au ocupat, relatează AFP.

Declarația îi aparține preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"S-au găsit cadavrele celor ucişi: cele ale unor civili şi ale unor militari. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleaşi atrocităţi ca şi în alte regiuni ale ţării noastre, unde a putut să intre", a spus Zelenski, care a promis să "găsească şi să aducă în faţa justiţiei fiecare criminal".

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Preşedintele ucrainean a anunţat, de asemenea, că au fost înregistrate 400 de "crime de război" ruse, fără a preciza dacă au vizat doar regiunea Herson.

Forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, a declarat, de asemenea, preşedintele ucrainean, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul, notează Reuters.

Locuitorii au întâmpinat cu bucurie trupele ucrainene în centrul Herson vineri, după ce Rusia a abandonat singură capitala regională pe care o cucerise de la începutul războiului.

41 de localități au fost eliberate

Joi seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat eliberarea a 41 de localități din jurul Hersonului, dar a avertizat că soldații ruși au lăsat în urmă „mii de bombe şi muniţii neexplodate”.  

Vineri, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a anunțat și eliberarea Hersonului. „Hersonul s-a întors sub controlul Ucrainei, unități ale forțelor armate ucrainene intră în oraș”, a scris Kuleba pe contul său de Twitter.

Ministrul de Externe al Ucrainei i-a îndemnat pe soldații ruși care se mai află la fața locului „să se predea imediat”.

Este vorba de a treilea regres semnificativ al rușilor de la începutul războiului. La sfârșitul lui martie, Rusia a renunțat la cucerirea Kievului, după care, în septembrie, a fost învinsă în regiunea Harkov.

„Ucraina este pe cale să obțină o nouă victorie (...) și dovedește că, indiferent de ce spune sau face Rusia, Ucraina va câștiga”, a afirmat Dmitro Kuleba.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite