Zelenski a anunţat că Ucraina nu va folosi rachetete de la SUA pentru a ataca Rusia. De ce are nevoie de ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Ucraina nu va folosi sisteme avansate de rachete pe care se aşteaptă să le primească de la americani pentru a ataca pe teritoriul Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Moscow Times.

„Uite, nu intenţionăm să atacăm Rusia, nu ne interesează Federaţia Rusă, nu luptăm pe teritoriul lor”, a spus Zelenski într-un interviu pentru postul conservator american Newsmax.

Statele Unite au anunţat marţi că urmează să furnizeze Ucrainei sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), adică lansatoare multiple de rachetă, montate pe blindate uşoare.

Aceste echipamente au o rază de acţiune de 80 de kilometri.

Astfel, este vorba despre un sistem de rachetă care nu are o rază de acţiune foarte mare, de sute de kilometri, dar care reprezintă o consolidare semnificativă a capacităţilor ucrainene.

Aceste echipamente fac parte dintr-o nouă asistenţă militară, mai largă, oferită Ucrainei, în valoare de 700 de milioane de dolari.

Preşedintele american Joe Biden a zis că ia în considerare trimiterea de sisteme de rachete cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, dar nu nu vrea ca acestea să fie folosite pentru a lansa atacuri în interiorul teritoriului rus, a declarat marţi Casa Albă.

De la începutul Războiului rus din Ucraina - care a intrat miercuri în a 100-a zi - preşedintele american Joe Biden a avut grijă să nu furnizeze armament care, în opinia sa, să plaseze Statele Unite în situaţia de a fi cobeligerante, alături de Ucraina.

Muniţia pentru Himars nu va include o versiune care să poată atinge aproximativ 300 de kilometri, de teamă că ucrainenii o vor folosi pentru a lovi adânc în Rusia.

Zelenski a argumentat în interviul acordat în SUA că Ucraina are nevoie de versiuni cu rază mai lungă de acţiune ale sistemului de rachete furnizate de americani pentru a recupera teritoriile de la est şi sud capturate de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite